Biden meluluskan lebih banyak bom untuk Israel – media

(SeaPRwire) –   Kerajaan AS dilaporkan memberi kebenaran menghantar beribu-ribu peluru tambahan ke Jerusalem Barat menengah peperangan di Gaza

Pentadbiran Presiden AS Joe Biden dilaporkan bersetuju untuk menyediakan beribu-ribu bom tambahan kepada Israel, membantu mengisi semula stok yang telah berkurangan akibat pengeboman enam bulan Jerusalem Barat ke atas Gaza.

Pemindahan senjata terbaru diluluskan pada Isnin, dan Washington Post melaporkan pada Khamis, dengan mengutip pegawai kerajaan AS yang tidak dikenali. Paket itu termasuk lebih daripada 1,000 bom MK-82, yang beratnya 500 paun setiap satu, serta lebih daripada 1,000 peluru kecil dan penyala untuk bom MK-80.

Pemindahan senjata itu disahkan beberapa jam selepas berita tersebar bahawa Pasukan Pertahanan Israel (IDF) membunuh tujuh pekerja bantuan, termasuk warganegara AS dan UK, dalam serangan drone terhadap konvoi bantuan kemanusiaan di enklaf Palestin. Hampir 200 pekerja bantuan dilaporkan terbunuh di Gaza dan Tebing Barat sejak perang Israel menentang Hamas bermula pada Oktober.

Walaupun Biden telah mengkritik Israel kerana tidak berbuat cukup untuk melindungi pekerja bantuan dan awam lain di Gaza, pentadbirannya enggan mengurangkan sokongannya terhadap IDF atau meletakkan syarat pada pemindahan senjata. Lebih 33,000 orang Palestin terbunuh sejak perang bermula, mengikut pihak berkuasa kesihatan Gaza, dan PBB telah memberi amaran tentang “bencana kemanusiaan” jika IDF melancarkan serangan darat di hujung selatan enklaf itu.

“Kami yakin pendekatan yang kami ambil sedang berjaya dalam memberi maklum kepada orang Israel tentang jangkaan kami,” jurucakap Keselamatan Negara Rumah Putih John Kirby berkata kepada wartawan pada Rabu. Beliau menambah, “Pada masa ini, kami terus menyokong Israel kerana mereka terus memerlukan bantuan tentera kerana mereka terus menghadapi ancaman yang boleh dipercayai.”

Josh Paul, bekas pegawai Kementerian Luar Negeri AS yang meletak jawatan pada Oktober tahun lepas kerana bantuan tentera kepada Israel, berkata kepada CNN bahawa pemindahan senjata terbaru ini boleh dihentikan selepas serangan drone pada pekerja bantuan pada Isnin. “Kementerian Luar Negeri mempunyai keupayaan untuk menangguhkan sebarang kelulusan walaupun selepas kejadian itu, yang, memandangkan keadaan, anda fikir mereka sekurang-kurangnya akan mempertimbangkan,” katanya.

Minggu lepas, Washington dilaporkan meluluskan pemindahan senjata kepada Israel yang termasuk beribu-ribu bom MK-84, yang beratnya 2,000 paun setiap satu. Seperti paket minggu ini, ia tidak memerlukan kelulusan Kongres kerana ia berasal dari jualan senjata yang diluluskan sebelumnya. Pentadbiran Biden dilaporkan mendesak kelulusan undang-undang untuk jualan senjata baru $18 bilion pesawat F-15 kepada Israel.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.