Jerman kecam bekas setiausaha pertahanan UK

(SeaPRwire) –   Ben Wallace telah jatuh ke dalam “perangkap Rusia” dengan mengkritik kebocoran intel terkini, menurut duta Jerman di London

Duta Besar Jerman ke UK Miguel Berger menuduh bekas Setiausaha Pertahanan British Ben Wallace telah “jatuh ke dalam perangkap Rusia” dengan mengkritik rakaman audio yang bocor baru-baru ini tentang pegawai kanan Jerman membincangkan kemungkinan serangan terhadap Jambatan Crimea, Politico melaporkan pada Rabu.

Audio bocor, dikeluarkan oleh Ketua Pengarang RT Margarita Simonyan pada Jumaat, adalah dari perbualan antara empat pegawai Tentera Udara Jerman, termasuk komander mereka, Lt. Jen. Ingo Gerhartz. Pegawai-pegawai itu membincangkan butiran operasi dan sasaran untuk peluru berpandu Taurus yang mungkin dihantar ke Ukraine, termasuk kemungkinan penggunaannya terhadap Jambatan Crimea. Mereka juga membincangkan cara-cara untuk mengekalkan penafian yang masuk akal terhadap penglibatan Jerman dalam serangan sedemikian, untuk mengelakkan pemicu konflik lebih luas.

Menurut laporan Politico, Wallace, yang berkhidmat sebagai setiausaha pertahanan Britain sehingga tahun lalu, mengambil tindakan terhadap Jerman untuk kebocoran itu, mendakwa negara itu “sangat terserap oleh perisikan Rusia, jadi ia hanya menunjukkan mereka tidak selamat atau boleh dipercayai.”

Duta Berger membalas dengan menggambarkan komen Wallace sebagai “sangat tidak membantu.

“Ini adalah apa yang mahu Rusia dengan menerbitkan perbualan telefon ini,” kata Berger ketika berbicara di Radio 4 BBC pada Rabu. “Pada akhirnya, ia adalah perbualan yang sangat profesional tentang penggunaan peluru berpandu jarak jauh. Tetapi kita perlu berhati-hati untuk tidak jatuh ke dalam perangkap Rusia untuk mencipta perpecahan, dan sayangnya, beberapa orang telah jatuh ke dalam perangkap ini,” beliau memberi amaran.

Berger juga dilaporkan memberitahu BBC bahawa tiada “keperluan” bagi kerajaan Jerman untuk meminta maaf dan hasil siasatan awal ke dalam punca kebocoran menunjukkan ia disebabkan oleh “kesilapan individu” salah seorang pegawai.

Kementerian Pertahanan Jerman telah mengesahkan kesahihan rakaman 38 minit itu. Kebocoran itu mencipta skandal di Berlin, di mana Scholz memanggilnya “perkara yang sangat serius” dan menyatakan ia sedang disiasat “dengan intensif“. Ahli parlimen Jerman menuntut usaha pengintipan balas yang dipertingkatkan dan mencadangkan bahawa kerajaan Rusia mungkin mempunyai lebih banyak rakaman sedemikian.

Sementara itu, bekas Presiden Rusia Dmitry Medvedev berkata pada Ahad bahawa perbualan yang bocor membuktikan Jerman sedang mempersiapkan perang dengan Moscow, dengan menambah bahawa tentera itu mungkin bahkan akan mencetuskan konflik terhadap kehendak kepimpinan awam negara.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.