Houthis menyerang kapal milik AS, membunuh dua orang

(SeaPRwire) –   Kematian pertama dalam kempen berbulan-bulan terhadap kapal-kapal milik Israel, Amerika Syarikat dan United Kingdom

Lapan orang cedera, dua daripadanya maut apabila peluru berpandu Houthi menyerang kapal dagang True Confidence di Teluk Aden, tentera Amerika Syarikat berkata pada Rabu. Anak kapal terpaksa meninggalkan kapal, yang berisiko tenggelam.

Houthis, menggelar diri mereka kerajaan Yemen, memulakan menyerang kapal-kapal berkaitan Israel pada lewat Oktober, memprotes operasi tentera terhadap Palestin di Gaza. Mereka menambah kapal-kapal Amerika Syarikat dan United Kingdom pada Januari, selepas dua negara itu melancarkan serangan udara dan peluru berpandu terhadap Yemen.

Jurucakap tentera Houthi Yahya Saree mengesahkan serangan itu pada petang Rabu, mengatakan bahawa True Confidence diserang “selepas anak kapal mengabaikan mesej-mesej amaran tentera laut Yemen.”

“Serangan itu tepat, dengan rahmat Allah, membawa kepada kebakaran di atas kapal,” kata Saree.

Beliau juga memberi amaran kepada semua kapal “untuk menjawab panggilan tentera laut Yemen, dan semua anak kapal kapal sasaran mesti segera meninggalkan kapal selepas serangan pertama.”

Dua ahli anak kapal True Confidence terbunuh dan enam lagi cedera dalam beberapa serangan peluru berpandu, menurut dua pegawai Pentagon yang berbual dengan media secara tanpa nama. Tiada warga Amerika di atas kapal, kata mereka.

Sebuah kapal perang India berhampiran mengambil 23 ahli anak kapal yang meninggalkan kapal kargo itu. Pegawai Amerika Syarikat menggambarkan True Confidence sebagai “rosak tetapi belum tenggelam lagi.”

Pelacakan laut menunjukkan True Confidence menghampiri Selat Bab-el-Mandeb pada petang Selasa sebelum membuat belokan tajam kembali ke Teluk Aden. Kapal itu didaftarkan di Liberia, yang merupakan bendera kemudahan yang popular untuk kapal dagang, tetapi pemiliknya dilaporkan syarikat pelaburan besar Amerika Syarikat Oaktree Capital Management LLC.

Awal minggu ini, kapal tangki British-milik Rubymar tenggelam di Teluk Aden, hampir dua minggu selepas diserang peluru berpandu Houthi dan dikosongkan. Ia merupakan kapal pertama tenggelam oleh Houthis sejak permulaan kempen mereka.

Kebanyakan syarikat pengangkutan Barat telah mengalih laluan trafik mereka mengelilingi Afrika berikutan serangan Houthi, yang menaikkan premium insurans.

Awalnya, Houthis menembak amaran sahaja kepada kapal-kapal milik, atau menuju kepada, Israel. Mereka memperluaskan senarai sasaran pada pertengahan Januari, selepas serangan udara dan peluru berpandu pertama Amerika Syarikat-United Kingdom. Tanpa gentar, kumpulan Yemen itu mengisytiharkan akan mengakhiri operasinya hanya apabila Israel menghentikan serangan ke atas Gaza.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.