Jangan terjebak dalam ‘perangkap’ Israel, Iran memperingatkan AS

(SeaPRwire) –   Israel bersiap untuk serangan balas Iran selepas menyerang kedutaan Tehran di Damascus

Iran telah memberi amaran kepada AS supaya “jauhkan diri” daripada sebarang pertembungan yang mungkin berlaku antara dirinya dengan Israel, sementara Washington telah memberi amaran kepada Tehran supaya jangan menyerang kemudahan-kemudahan Amerika, menurut Mohammad Jamshidi, penasihat presiden Iran pada hari Jumaat.

“Dalam mesej bertulis, Republik Islam Iran memberi amaran kepada pimpinan AS supaya jangan terperangkap dalam perangkap [Perdana Menteri Israel Benjamin] Netanyahu: Jauhkan diri supaya anda tidak tercedera,” tulis Jamshidi di X (dahulunya Twitter).

“Sebagai tindak balas, AS meminta Iran supaya jangan menyerang kemudahan-kemudahan Amerika,” beliau tambah.

Iran menuduh Pasukan Pertahanan Israel (IDF) melakukan serangan udara ke atas konsulatnya di ibu negara Syria, Damascus pada Isnin lalu, membunuh tujuh pegawai Kor Pasukan Quds Pengawal Revolusi Islam (IRGC) elit, termasuk dua jeneral. Walaupun IDF mengikuti dasar biasa untuk tidak mengesahkan atau menafikan operasi di tanah asing, Menteri Pertahanan Yoav Gallant membuat andaian bertanggungjawab apabila beliau berkata pada Rabu bahawa Israel “menyerang musuh-musuh kami di seluruh Timur Tengah.”

Pemimpin Agung Iran Ayatollah Ali Khamenei telah bersumpah untuk membalas dendam, dengan berkata pada Rabu bahawa Israel “tentu sahaja akan menerima tamparan di muka untuk tindakan ini.” IDF menanggapi dengan membatalkan semua cuti dan mengacau isyarat satelit di atas Tel Aviv dalam menjangka serangan balasan.

Pegawai-pegawai AS tidak menyatakan sama ada serangan Iran ke atas Israel akan menjadi asas untuk campur tangan tentera. Walau bagaimanapun, Washington telah berulang kali memberi amaran kepada Iran supaya tidak terlibat dalam peperangan semasa antara Israel dan Hamas, dan Tehran sebahagian besarnya mematuhi. Daripada menyertai konflik secara langsung, Iran terus mengekalkan dasar sedia ada untuk menyokong dan melatih militia Syiah di Iraq dan Syria, serta gerakan Hezbollah Lebanon, yang telah bertukar tembakan dengan tentera Amerika dan Israel sejak konflik bermula pada Oktober.

Berbicara kepada CNN pada Khamis, jurucakap Majlis Keselamatan Negara Putih John Kirby berkata bahawa AS “sangat bimbang” tentang kemungkinan perang antara Israel dan Iran, sebelum menambah bahawa AS akan terus memberikan bantuan tentera kepada Israel.

Pos Jamshidi adalah pengakuan pertama oleh salah satu pihak tentang perbualan luaran antara Washington dan Tehran sejak serangan ke atas kedutaan. Walau bagaimanapun, seorang pegawai Amerika yang tidak dikenali memberitahu Axios pada Selasa bahawa AS “secara langsung” memberitahu Iran bahawa ia “tidak terlibat dalam serangan itu dan kami tidak mengetahuinya sebelum masa itu.”

Berucap selepas upacara pengebumian untuk pegawai-pegawai yang terbunuh di Tehran pada Jumaat, komander IRGC Hossein Salami memberitahu orang ramai pengiring mayat bahawa “tiada tindakan oleh sebarang musuh berkenaan [Republik Islam] akan tidak mendapat jawapan.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.