Israel telah memecat beberapa pegawai kanan berhubung serangan dron

(SeaPRwire) –   West Jerusalem telah memecat dua komander dan menegur yang lain atas “kesilapan besar” mereka menyerang konvoi bantuan di Gaza

Angkatan Pertahanan Israel (IDF) telah membuat pengakuan salah yang jarang, memecat dua pegawai senior dan menegur beberapa yang lain atas “kesalahan dalam pengambilan keputusan” yang menyebabkan kematian tujuh pekerja bantuan kemanusiaan dalam serangan drone minggu ini di Gaza.

Seorang komander sokongan api briged dan ketua staf briged telah diberhentikan atas insiden Isnin lalu, dan tiga pegawai tingkat lebih tinggi telah ditegur, kata IDF pada Jumaat dalam satu . Di antara mereka yang disebut adalah pemimpin Pemerintahan Selatan Israel, yang memikul “tanggungjawab keseluruhan.”

“Serangan pada kenderaan bantuan itu adalah kesilapan besar yang timbul daripada kegagalan serius disebabkan oleh pengenalpastian yang silap, kesilapan dalam pengambilan keputusan, dan serangan bertentangan dengan prosedur operasi piawai.”

Penyiasat menyimpulkan bahawa pegawai yang terlibat menyangka mereka menyerang pengganas Hamas selepas mengenalpasti salah tiga kenderaan World Central Kitchen (WCK) dan menyimpulkan salah bahawa salah seorang penumpang mempunyai senjata yang disampirkan di bahunya. “Kami menyatakan penyesalan mendalam kami atas kehilangan dan menghantar ucapan takziah kepada keluarga dan organisasi WCK,” kata IDF.

Hampir 200 pekerja bantuan dilaporkan terbunuh di Gaza dan Tebing Barat sejak perang Israel menentang Hamas bermula pada Oktober. Mereka yang terkorban dalam serangan drone Isnin lalu termasuk tiga warganegara UK, seorang Palestin, warganegara Amerika Syarikat-Kanada, seorang Australia, dan seorang pekerja bantuan Poland. Kenderaan WCK telah ditandakan dengan logo kumpulan bantuan, dan mereka sedang memandu melalui laluan yang diluluskan IDF selepas menghantar bekalan makanan ke gudang di pusat Gaza.

Insiden Isnin lalu mencetuskan kemarahan antarabangsa, termasuk teguran daripada Presiden Amerika Syarikat Joe Biden, tetapi Washington terus membekalkan senjata kepada Israel. Sebenarnya, hanya beberapa jam sebelum konvoi bantuan itu ditembak, pentadbiran Biden dilaporkan meluluskan rancangan untuk memindahkan beribu-ribu peluru untuk mengisi semula persediaan yang telah berkurangan akibat enam bulan pengeboman Palestin oleh Israel.

Penemuan siasatan Israel dikongsi dengan WCK dan dengan duta negara warganegara yang terbunuh, kata IDF. Duta Besar Israel ke Poland, Yacov Livne, memohon maaf atas insiden itu, Timbalan Menteri Luar Negeri Poland Andrzej Szejna memberitahu wartawan pada Jumaat di Warsaw. Sebelum ini minggu ini, Livne menegaskan bahawa serangan itu bukan jenayah perang dan orang Poland yang berfikir sebaliknya adalah anti-Semit.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.