Ivan Timofeev: Adakah penyahcasan NATO merupakan projek Russia-China akan datang?

(SeaPRwire) –   Eropah Atlantik Utara mengalami krisis seperti hari ini sejak akhir Perang Dingin; ini telah menciptakan peluang untuk perubahan sebenar

Pada 29 Februari 2024, Presiden Rusia Vladimir Putin, dalam ucapan tahunannya kepada Majlis Persekutuan, menekankan keperluan untuk rangka kerja keselamatan yang setara dan tidak boleh dibahagikan di Eurasia. Beliau juga menyatakan kesiapan negara untuk terlibat dalam perbincangan substantif mengenai perkara ini dengan pihak dan pertubuhan yang berkenaan.

Inisiatif itu diteruskan semasa lawatan Menteri Luar Rusia Sergey Lavrov ke China minggu ini. Menteri Luar Rusia memberitahu media tentang persetujuan dengan China untuk memulakan perbincangan mengenai struktur keselamatan di Eurasia; topik ini dibincangkan semasa lawatan itu. Fakta bahawa cadangan Putin adalah agenda perbincangan antara dua negara besar menunjukkan ia mungkin mengambil bentuk konkrit, baik dari segi teori politik mahupun amalan.

Idea keselamatan Eurasia secara semula jelinya menimbulkan soalan mengenai inisiatif yang relevan. Semasa lawatannya ke Beijing, Sergey Lavrov secara langsung menghubungkan keperluan untuk rangka kerja baru dengan cabaran yang dihadapi keselamatan Euro-Atlantik, yang berpusat pada NATO dan Pertubuhan untuk Kerjasama dan Keselamatan di Eropah (OSCE). Rujukan kepada pengalaman Euro-Atlantik adalah penting untuk dua sebab.

Pertama, projek Euro-Atlantik ditandai dengan tahap integrasi institusi yang tinggi. Ia berdasarkan blok tentera (NATO) yang mengekalkan kewajiban ketat untuk ahlinya. Walaupun berakhirnya Perang Dingin, NATO tidak sahaja terus hidup malah juga mengembangkan untuk menyertakan bekas ahli Pakatan Warsaw. NATO adalah kumpulan tentera terbesar dan sejarahnya yang paling stabil.

Kedua, projek Euro-Atlantik pasca-Perang Dingin gagal menangani isu keselamatan bersama dan berkongsi untuk semua negara di rantau itu. Teorinya, OSCE boleh menyatukan, dalam satu masyarakat tunggal, kedua-dua negara NATO dan bukan NATO, termasuk Rusia. Tetapi sejak awal 2000-an, OSCE mengalami proses politik yang telah menguntungkan kepentingan negara-negara Barat.

Rusia, akibatnya, semakin melihat pengembangan NATO sebagai ancaman kepada keselamatannya sendiri. Alat seperti Majlis Rusia-NATO tidak dapat menangani ketegangan yang semakin meningkat. Ketiadaan institusi berkesan dan adil yang boleh benar-benar menangani kebimbangan Rusia dan sepenuhnya mengintegrasikannya ke dalam rangka kerja keselamatan bersama telah menyebabkan penjauhan yang semakin meningkat dan akhirnya krisis dalam hubungan dengan Barat. Perkembangan ini disertai dengan penurunan rejim kawalan senjata dan pengikisan norma keselamatan, latar belakang operasi tentera dipimpin AS dan campur tangan dalam negara pasca-Soviet. Kejadian puncak peristiwa ini adalah krisis Ukraine, yang telah mencapai fasa tentera dan akan menentukan akhirnya keadaan pemisahan keselamatan yang muncul di Eropah.

Rantau Euro-Atlantik tidak lagi wujud sebagai komuniti keselamatan tunggal. Ia sebaliknya ditandai oleh bipolariti asimetri, dengan NATO di satu pihak dan Rusia di pihak yang lain.

Latar belakang konflik tentera sedang berlangsung antara Rusia dan Ukraine, konfrontasi yang semakin meningkat dan berkembang antara Rusia dan NATO telah muncul. Konflik ini belum meningkat ke fasa tentera penuh, tetapi menunjukkan diri dalam pelbagai dimensi lain, termasuk perang maklumat dan pemberian bantuan tentera langsung dan menyeluruh dari negara-negara Barat kepada Ukraine. Rantau Euro-Atlantik tidak pernah menghadapi cabaran seperti ini sejak akhir Perang Dingin. Ini menunjukkan bahawa rangka kerja keselamatan Euro-Atlantik, berdasarkan prinsip-prinsip keselamatan yang setara dan tidak boleh dibahagikan, tidak wujud lagi. Pada yang terbaik, harapan untuk mengurangkan intensiti krisis semasa melalui keseimbangan kuasa baru dan pencegahan timbal balik, sambil mengakui pemisahan keselamatan yang muncul. Pada yang terburuk, boleh berlaku konfrontasi tentera langsung antara Rusia dan NATO, dengan kemungkinan eskalasi nuklear.

Pengalaman kegagalan projek Euro-Atlantik menyorot keperluan untuk mencipta rangka kerja baru dengan prinsip dan asas yang berbeza. Pertama, rangka kerja baru ini harus berdasarkan kerjasama antara beberapa pihak dan tidak bergantung semata-mata kepada dominasi mana-mana pihak, seperti Amerika Syarikat dalam NATO. Dalam hal ini, penting bahawa perbincangan mengenai perkara keselamatan Eurasia telah bermula antara Rusia dan China – dua kuasa besar dan ahli tetap Majlis Keselamatan PBB. Ini menunjukkan bahawa langkah-langkah pertama ke arah penubuhan rangka kerja baru sedang diambil berdasarkan dialog dan tanggungjawab bersama, bukan atas prinsip dominasi mana-mana kuasa. Langkah-langkah ini, bagaimanapun, tidak terhad kepada hubungan bilateral Rusia-China, tetapi juga memberi ruang untuk penyertaan negara-negara lain yang berminat untuk memberikan sumbangan.

Prinsip lain yang layak dipertimbangkan adalah keselamatan multidimensi. Ia tidak terhad kepada perkara tentera (walaupun ini kekal asas), tetapi merangkumi julat isu yang lebih luas, termasuk “ancaman hibrid” seperti kempen maklumat, keselamatan siber, campur tangan dalam hal ehwal domestik, dan politik ekonomi dan kewangan. Sifat tidak terselesaikan isu-isu ini dalam hubungan Rusia-Barat adalah salah satu prasyarat untuk krisis semasa. Perbincangan mengenai struktur keselamatan baru boleh memasukkan isu-isu sebegini pada peringkat awal. Prinsip ketidakbolehan dibahagikan keselamatan, yang tidak direalisasikan dalam projek Euro-Atlantik, boleh dan harus menjadi prinsip utama untuk rantau Eurasia.

Bermula perundingan antara Moscow dan Beijing mengenai rangka kerja keselamatan baru, tentu sahaja tidak semestinya menunjukkan pembentukan pakatan tentera-politik seperti NATO. Sebaliknya, proses pembangunan dan penyempurnaan kontur dan butiran rangka kerja baru yang berlarutan lebih mungkin akan dilihat. Pada mulanya, ini mungkin mengambil bentuk platform dialog atau perundingan di antara pihak yang berminat tanpa beban kewajiban organisasi yang berlebihan. Interaksi berikutnya mungkin dijalankan kes demi kes, menangani kebimbangan keselamatan khusus, termasuk potensi keselamatan siber. Institusi dan pertubuhan sedia ada seperti Pertubuhan Kerjasama Shanghai (SCO) mungkin digunakan untuk tujuan ini. Pengalaman diperoleh kemudian boleh ditukarkan ke institusi tetap yang memberi tumpuan kepada julat isu keselamatan yang lebih luas.

Isu penting akan menjadi orientasi fungsi struktur baru. NATO pada asalnya muncul sebagai alat pencegahan terhadap Kesatuan Soviet, tetapi hari ini telah diberi kehidupan baru sebagai pencegahan terhadap Rusia.

Memungkinkan struktur keselamatan baru di Eurasia juga boleh dirangka untuk pencegahan.

Kedua-dua Rusia dan China berada dalam keadaan persaingan dan saingan dengan AS, walaupun dalam kes Rusia ini telah memasuki fasa terang-terangan, manakala untuk China ia belum sepenuhnya menunjukkan diri. Setidak-tidaknya idea melawan bersama AS mendapat sokongan di Moscow dan Beijing.

Pada masa yang sama, membina struktur keselamatan semata-mata untuk menangkis Washington mengehadkan potensi inklusif projek itu. Beberapa negara Eurasia bergantung kepada polisi vektor berganda dan tidak bersedia untuk menyertai struktur bertujuan bersaing dengan Amerika. Sebaliknya, tahap inklusiviti yang tinggi boleh melonggarkan agenda keselamatan, dan mengurangkannya kepada isu umum yang tidak memerlukan tindakan koordinat khusus. Pada masa ini, terdapat banyak soalan tanpa jawapan mengenai parameter rangka kerja keselamatan Eurasia. Isu-isu ini perlu ditangani melalui saluran diplomatik dan dialog antara pakar antarabangsa dari negara-negara berkenaan.

Artikel ini pertama kali diterbitkan oleh , diterjemah dan disunting oleh pasukan RT.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.