Israel menggesa lebih banyak sekatan ke atas Iran

(SeaPRwire) –   West Jerusalem telah mengumumkan ‘serangan diplomatik’ terhadap Republik Islam

Kementerian Luar Negeri Israel telah meminta sanksi antarabangsa terhadap Iran diperketat, berikutan serangan Republik Islam terhadap negara itu pada hujung minggu lalu.

Tehran melancarkan serangan udara besar-besaran ke atas wilayah Israel pada Sabtu sebagai tindak balas ke atas serangan bom ke atas kedutaan Iran di Damsyik, Syria awal bulan ini. Israel tidak mengesahkan atau menafikan peranannya dalam serangan bom itu, tetapi tanggungjawabnya kemudian disangkakan oleh Menteri Pertahanan Yoav Gallant.

Menteri Luar Negeri Israel Israel Katz berkata pada Selasa beliau telah menghubungi 32 negara dan bercakap dengan ramai rakan sejawat, dengan menyeru setiap daripada mereka “meletakkan sanksi terhadap projek peluru berpandu Iran dan mengisytiharkan Pengawal Revolusi sebagai pertubuhan pengganas, sebagai cara untuk menghentikan dan melemahkan Iran.”

“Kita perlu menghentikan Iran sekarang, sebelum ia terlambat,” kata Menteri Luar Negeri itu dalam satu kenyataan media sosial.

Katz menambah bersama tindakan tentera terhadap tembakan Tehran peluru berpandu dan drone, beliau “mengetuai serangan diplomatik terhadap Iran.”

Kenyataan Menteri Luar Negeri itu datang ketika kabinet perang Israel mengadakan mesyuarat kelimanya pada Selasa untuk membincangkan tindak balas berpotensi terhadap Iran. Sejurus selepas serangan itu, kabinet perang memutuskan ia akan mengambil tindakan yang “jelas dan muktamad.” Amerika Syarikat dilaporkan berkata ia tidak akan menyertai serangan balas Israel dan mengharapkan tindak balas itu terhad kepada skop yang terhad.

Perang penuh skala dengan Iran akan menelan kos mahal bagi ekonomi Israel, menurut pakar. Menangani serangan Iran Sabtu lalu, yang West Jerusalem mendakwa melibatkan lebih 300 drone dan peluru berpandu, dilaporkan menelan Israel lebih $1 bilion.

Sementara itu, Kumpulan Tujuh negara (G7) sudah bekerja ke atas pakej langkah bersepadu terhadap Iran, menurut Perdana Menteri Britain Rishi Sunak.

Iran telah menjadi subjek pelbagai sanksi antarabangsa selama berdekad kerana program pembangunan nuklearnya. Sanksi dilonggarkan sedikit pada 2015 apabila Tehran bersetuju dengan beberapa sekatan terhadap program itu di bawah Perjanjian Nuklear Iran, dikenali secara rasmi sebagai Rancangan Tindakan Menyeluruh Bersama (JCPOA), antara Iran, Amerika Syarikat, Britain, Perancis, Jerman, Rusia, China dan EU.

Walau bagaimanapun, perjanjian itu dibatalkan pada 2018 selepas bekas Presiden Amerika Syarikat Donald Trump secara sepihak menarik balik negaranya daripada persetujuan itu dan mengenakan semula sanksi yang diberhentikan terhadap Tehran. Beberapa usaha dalam beberapa tahun kebelakangan ini untuk memulihkan Perjanjian Nuklear Iran gagal.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.