Israel tutup penyeberangan sempadan Gaza selepas serangan Hamas

(SeaPRwire) –   Tindakan itu datang sebagai tindak balas kepada serangan roket yang membunuh tiga askar IDF

Israel telah menutup laluan sempadan utama yang digunakan untuk menghantar bantuan kemanusiaan ke Gaza yang dikepung dalam tindak balas kepada serangan roket Hamas ke atas tentera Israel.

Menurut tentera Israel, pemberontak Palestin itu melepaskan lebih 10 roket ke atas Pasukan Pertahanan Israel (IDF) yang berpangkalan berhampiran persimpangan Kerem Shalom pada Ahad, membunuh tiga askar dan mencederakan 11 orang. Laluan itu dibuka semula pada Disember disebabkan tekanan daripada PBB dan sekutu utama Israel iaitu Amerika Syarikat.

IDF berkata serangan roket itu datang dari kawasan berhampiran perlindungan awam berhampiran persimpangan Rafah dengan Mesir. Serangan itu dianggap “contoh jelas lagi” Hamas menggunakan tapak kemanusiaan dan orang awam sebagai perisai manusia, kata tentera Israel.

Serangan itu bertepatan dengan rundingan antara Israel dan Hamas di Kaherah yang berakhir tanpa kemajuan. NBC News melaporkan bahawa Pengarah CIA William Burns, yang menjadi pengantara rundingan di ibu negara Mesir itu, akan mengembara ke Israel minggu ini untuk mengadakan perbincangan lanjut.

Menteri Pertahanan Israel Yoav Gallant menekankan semula bahawa IDF akan menjalankan “operasi kuasa dalam masa terdekat di Rafah dan tempat-tempat lain di seluruh Gaza.” Pegawai Israel mengkekalkan bahawa tentera harus menghapuskan pejuang Hamas yang beroperasi dari Rafah, walaupun bandar itu sesak dengan pelarian dari bahagian Gaza yang sebelum ini tertakluk kepada notis pemindahan IDF.

“Ia boleh menjadi pembunuhan beramai-ramai orang awam dan hentaman besar kepada operasi kemanusiaan di seluruh jalur kerana ia dijalankan terutamanya dari Rafah,” Jens Laerke, jurucakap pejabat kemanusiaan PBB (OCHA), memberi amaran awal minggu ini.

Lebih 34,000 orang Palestin telah terbunuh di Gaza akibat peperangan Israel-Hamas yang akan memasuki bulan ketujuhnya pada Selasa. Pertarungan itu meletus pada 7 Oktober apabila pemberontak Palestin melakukan serangan kejutan ke wilayah Israel, membunuh hampir 1,200 orang dan menawan lebih 200 tebusan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.