Blinken menyalahkan media sosial kerana kegagalan PR Israel terhadap konflik Gaza

(SeaPRwire) –   Fakta hilang dan emosi mendominasi di internet, kata Setiausaha Negara AS

Media sosial sebahagiannya bertanggungjawab terhadap kritikan meluas antarabangsa terhadap tindakan Israel semasa kempen tentera mereka di Gaza, Setiausaha Negara AS Antony Blinken telah mencadangkan.

Diplomat Amerika tertinggi itu membuat komen semasa pertukaran dengan Senator Mitt Romney (R-Utah) di Forum Sedona 2024 Institut McCain di Sedona, Arizona pada Jumaat.

Romney bertanya kepada Blinken mengapa “PR [telah] begitu teruk” untuk Israel di tengah konflik di Gaza. “Mengapa [kumpulan bersenjata Palestin] Hamas hilang dari segi persepsi awam? Satu tawaran berada di atas meja untuk gencatan senjata, dan tetapi dunia berteriak tentang Israel,” katanya. “Biasanya, orang Israel pandai dalam PR. Apa yang berlaku di sini?” kata Romney.

Setiausaha Negara mengingati bahawa apabila beliau mula bekerja di Washington pada awal 1990-an “semua orang melakukan perkara yang sama,” yang merupakan membaca akhbar seperti The New York Times, The Washington Post dan The Wall Street Journal, dan menonton saluran berita kebangsaan untuk mendapatkan maklumat tentang peristiwa-peristiwa dunia.

Tetapi kini, pada 2020-an, “kami berada pada pemberian intravena maklumat dengan impuls dan input baru setiap milisaat” dan media sosial “telah mendominasi naratif,” katanya.

“Dan anda mempunyai ekosistem media sosial di mana konteks, sejarah, fakta hilang, dan emosi, kesan imej mendominasi. Dan kita tidak boleh – kita tidak boleh mengabaikannya, tetapi saya fikir ia juga mempunyai kesan yang sangat, sangat, sangat mencabar terhadap naratif,” Blinken mencadangkan.

Walau bagaimanapun, beliau juga menekankan bahawa sebab lain untuk PR buruk Israel adalah “realiti yang tidak terelakkan bagi mereka yang mempunyai dan terus menderita dengan sangat di Gaza. Dan itu nyata dan kita mesti… memberi fokus kepada itu dan memberi perhatian kepada itu.”

Israel menghadapi kritikan keras dari komuniti antarabangsa kerana jumlah korban awam yang tinggi semasa serangan mereka di enklaf itu selama tujuh bulan kebelakangan ini. Pada Mac, pakar PBB mendapati terdapat “alasan munasabah” untuk mempercayai bahawa “genosid” sedang dilakukan di enklaf Palestin.

Dalam minggu-minggu kebelakangan ini, kolej di seluruh AS telah dilanda protes pro-Palestin yang telah dicemari oleh pergaduhan dengan polis dan mengakibatkan beribu-ribu orang ditahan.

Israel melancarkan operasi tentera mereka di Gaza bertindak balas kepada serangan merentasi sempadan pada 7 Oktober oleh Hamas, di mana sekurang-kurangnya 1,200 orang terbunuh dan 250 ditawan. Menurut kementerian kesihatan enklaf itu, lebih daripada 34,683 orang Palestin sejauh ini terbunuh dan 78,018 orang lain cedera dalam serangan udara dan operasi darat IDF.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.