Israel: Kerajaan mendapati ‘terowong pengganas’ di bawah HQ agensi PBB

(SeaPRwire) –   IDF mengatakan bahawa kompleks bawah tanah itu penting untuk aktiviti Hamas di Gaza

Tentera Pertahanan Israel mengatakan bahawa ia telah menemui terowong dan pusat data rahsia di bawah ibu pejabat berpindah UNRWA di Bandar Gaza.

Menurut IDF (Angkatan Pertahanan Israel), lubang yang menuju ke “terowong teror” setengah batu panjang dan 60 kaki dalam itu terletak berhampiran sekolah yang disokong PBB. Terowong itu melalui “bangunan yang berfungsi sebagai ibu pejabat utama UNRWA di Jalur Gaza,” kata IDF dalam kenyataan pada Sabtu.

Kompleks bawah tanah itu berfungsi sebagai “aset penting kecerdasan tentera Hamas,” kata IDF, menambah bahawa “kemudahan UNRWA membekalkan terowong dengan elektrik.”

Tentera darat Israel juga mengatakan bahawa “kuantiti besar” senjata, termasuk raifal dan grenad, dijumpai di pejabat utama UNRWA.

Komisioner Agung UNRWA Philippe Lazzarini menanggapi dakwaan dengan mengatakan bahawa agensi “tidak tahu apa yang berada di bawah ibu pejabatnya di Gaza.” Beliau menambah bahawa staf PBB dipindahkan pada 12 Oktober, dan bahawa beliau “tidak dapat mengesahkan atau berkomentar” mengenai dakwaan yang dibuat oleh Israel.

“UNRWA adalah organisasi pembangunan manusia dan kemanusiaan yang tidak mempunyai kepakaran tentera dan keselamatan, mahupun kapasiti untuk menjalankan pemeriksaan tentera terhadap apa yang ada atau mungkin berada di bawah premisnya,” tulis Lazzarini di Twitter.

Menteri Luar Israel Israel Katz menolak penjelasan Lazzarini sebagai “penghinaan terhadap akal sehat” dan mendesak peletakan jawatannya “segera.”

Agensi PBB yang bertanggungjawab membantu Palestin di Gaza telah menjadi tumpuan dalam minggu-minggu kebelakangan ini selepas Israel menuduh beberapa pekerjanya membantu Hamas melaksanakan serangan maut pada 7 Oktober terhadap bandar-bandar Israel. PBB telah memecat sembilan kakitangan yang dipersoalkan dan melancarkan siasatan mengenai perkara itu. Dakwaan itu telah mendorong beberapa negara, termasuk AS dan UK, untuk menangguhkan pembiayaan UNRWA.

PBB semakin mendesak gencatan senjata di Gaza dan memberi amaran bahawa serangan Israel yang berterusan mencipta “malapetaka” kemanusiaan di enklaf Palestin itu. Negara Yahudi itu telah mengekalkan bahawa ia sedang berusaha sedaya upaya untuk meminimakan kematian orang awam dan menuduh Hamas menggunakan orang awam sebagai perisai manusia.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.