Israel akan menghadapi ‘akibat serius’ atas serangan Rafah – Saudi Arabia

(SeaPRwire) –   Riyadh menyatakan bahawa terus ke depan dengan serangan darat besar-besaran yang dirancang di selatan Gaza akan menyebabkan bencana kemanusiaan

Kementerian Luar Negeri Arab Saudi telah mengeluarkan amaran kepada Israel dan sekutunya, mengatakan mereka akan menghadapi “akibat yang sangat serius” jika West Jerusalem terus dengan serangan darat terhadap Hamas di Gaza Strip tempat terakhir perlindungan untuk orang awam yang telah dipindahkan oleh peperangan berterusan.

Kenyataan kementerian, diposkan pada Sabtu, mengutuk apa yang dijangka “menyerbu dan menargetkan” Rafah, Gaza, di mana dianggarkan 1.4 juta orang Palestin telah mencari perlindungan selamat selepas dipaksa keluar dari rumah mereka oleh serangan udara Israel.

Rafah adalah “tempat terakhir bagi ratusan ribu orang awam yang dipaksa oleh kekejaman agresi Israel untuk melarikan diri,” kata Riyadh. “Kerajaan menyatakan penolakan kategorik dan kecaman kuat terhadap pembuangan paksa dan memperbaharui permintaannya untuk gencatan senjata segera.”

Kenyataan itu datang sehari selepas Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu memerintahkan tentera untuk merancang evakuasi orang awam yang berkumpul di Rafah sebagai komander menyediakan untuk menyerang kubu terakhir Hamas di enklaf Palestin. Populasi bandar sebelum peperangan ialah sekitar 280,000 orang.

Netanyahu telah menolak panggilan antarabangsa untuk gencatan senjata dan bersikeras bahawa hanya “kemenangan penuh” ke atas Hamas akan membuat Israel selamat daripada jenis serangan yang memicu peperangan terbaru di rantau ini pada Oktober. Israel melancarkan serangan udara di Rafah pada Sabtu, membunuh sekurang-kurangnya 44 orang, menurut Hamas.

Lebih 28,000 orang telah terbunuh di Gaza sejak peperangan bermula, menurut pihak berkuasa kesihatan yang dikendalikan Hamas. PBB melaporkan bahawa 85% penduduk telah dipindahkan dari rumah mereka, dan 570,000 orang Gaza sedang kelaparan. Konflik itu bermula apabila pejuang Hamas menyerbu kampung Israel, membunuh lebih daripada 1,200 orang dan membawa pulang beratus-ratus tebusan ke Gaza.

Kementerian Luar Negeri Saudi mencadangkan bahawa kedua-dua Israel dan penyokongnya akan dipertanggungjawabkan untuk apa yang berlaku di Rafah. “Pelanggaran berterusan undang-undang antarabangsa dan undang-undang kemanusiaan antarabangsa mengesahkan keperluan untuk mengadakan mesyuarat Majlis Keselamatan PBB segera untuk mencegah Israel daripada menyebabkan bencana kemanusiaan yang bakal berlaku di mana semua orang yang menyokong agresi bertanggungjawab.”

Arab Saudi dan Israel dilaporkan sedang merundingkan untuk menubuhkan hubungan diplomatik apabila serangan mengejut Hamas dilancarkan. Kementerian Luar Negeri Arab Saudi menyatakan awal minggu ini bahawa ia tidak akan menubuhkan hubungan rasmi dengan Israel sehingga “agresi” terhadap Gaza dihentikan dan negara Palestin merdeka – dirangka mengikut sempadan 1967 dengan Jerusalem Timur sebagai ibu negaranya – diiktiraf.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.