Israel akan Haramkan Al Jazeera – Netanyahu

(SeaPRwire) –   Knesset membenarkan kerajaan untuk menggantung siaran saluran TV asing untuk sebab-sebab keselamatan

Kerajaan Israel akan mengharamkan Al Jazeera, Perdana Menteri Benjamin Netanyahu berkata, menggelarkan saluran pan-Arab berpangkalan di Qatar sebagai mulut Hamas. Kenyataan itu datang ketika perang Israel di Gaza dijangka memasuki bulan keenamnya.

Pada Isnin, Knesset meluluskan undang-undang sementara yang membenarkan perdana menteri untuk mengharamkan saluran asing dan menutup pejabatnya jika beliau menganggapnya sebagai ancaman kepada keselamatan negara. Netanyahu, yang sedang pulih dari pembedahan hernia, berkata beliau berhasrat menggunakan undang-undang itu terhadap Al Jazeera.

“Al Jazeera telah merosakkan keselamatan Israel, secara aktif menyertai pembunuhan beramai-ramai pada 7 Oktober, dan menghasut tentera Israel. Sudah tiba masanya untuk menyingkirkan alat loar Hamas dari negara kita,” Netanyahu menulis di X (dahulunya Twitter) pada Isnin.

“Saluran pengganas Al Jazeera tidak akan disiarkan lagi dari Israel. Saya bercadang bertindak segera mengikut undang-undang baru untuk menghentikan aktiviti saluran itu.”

Menteri Komunikasi Shlomo Karhi berkata bahawa saluran itu akan diblokir “dalam beberapa hari akan datang,” menambah bahawa “tidak akan ada kebebasan ekspresi untuk mulut Hamas,” mengikut Times of Israel. Undang-undang itu akan berkuatkuasa sehingga 31 Julai 2024, atau sehingga tamat “tindakan tentera besar-besaran” semasa perang semasa dengan Hamas, kata Knesset.

Al Jazeera mengeluarkan kenyataan, berkata bahawa ia “meletakkan tanggungjawab ke atas perdana menteri Israel terhadap keselamatan kakitangannya dan premis rangkaian di seluruh dunia, berikut hasutannya dan tuduhan palsu ini. Saluran itu berkata bahawa “tuduhan fitnah sebegini tidak akan menghalang kami daripada meneruskan liputan kami yang berani dan profesional,” dan mengugut tindakan undang-undang.

Beberapa ahli parlimen Israel menentang undang-undang itu. MK Mansour Abbas mendakwa bahawa Al Jazeera harus dibenarkan disiarkan kerana ia “memberikan platform kepada pemberi ucapan dari Israel, bahkan kepada jurucakap tentera.”

Amerika Syarikat juga menyuarakan kebimbangan tentang undang-undang baru itu. “Kami percaya kebebasan akhbar … dan itu termasuk mereka yang melaporkan konflik di Gaza. Jadi kami percaya kerja itu penting,” kata Setiausaha Akhbar Rumah Putih Karine Jean-Pierre kepada wartawan.

Koresponden Al Jazeera Shireen Abu Akleh terbunuh ketika menjalankan liputan serbuan tentera Israel di Tebing Barat pada 2022. Pada Disember, jurukamera Samer Abudaqa yang bekerja untuk saluran itu terbunuh semasa operasi Tentera Pertahanan Israel di Gaza. Al Jazeera menyalahkan tentera Israel atas kedua-dua kematian itu.

Israel mengisytiharkan perang terhadap Hamas selepas militan Palestin itu melakukan serangan kejutan pada 7 Oktober, membunuh kira-kira 1,100 orang dan menawan lebih 200 tebusan. Puluh-puluh tebusan kemudiannya dibebaskan sebagai sebahagian daripada siri pertukaran tahanan semasa gencatan senjata seminggu pada November.

Lebih 30,000 orang Palestin telah terbunuh sejak 7 Oktober, mengikut pihak berkuasa Hamas yang mentadbir Gaza.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.