Iran berjanji membalas dendam terhadap jeneral-jeneral yang dibunuh

(SeaPRwire) –   Iran akan mengambil “tindak balas” terhadap AS dan Israel berikutan serangan udara di Syria baru-baru ini

Iran telah bersumpah membalas dendam terhadap Israel dan AS sebagai tindak balas kepada serangan udara di Syria, yang membunuh kumpulan komander kanan Tehran.

Pasukan Revolusi Islam (IRGC) mengesahkan bahawa tujuh pegawai, termasuk brigedier jeneral Mohammad Reza Zahedi dan Mohammad Hadi Haji Rahimi, terbunuh dalam serangan udara ke atas bangunan konsulat Iran di Damascus pada Isnin lalu. Zahedi adalah komander kanan dengan Pasukan Quds – unit IRGC yang ditugaskan dengan operasi luar negara – dan Rahimi adalah timbalannya.

Pegawai di Syria dan Iran telah menyalahkan Israel atas serangan itu. “Republik Islam Iran, sambil menyimpan hak untuk mengambil tindak balas, memutuskan jenis tindak balasan dan hukuman ke atas penyerang,” kata jurucakap Kementerian Luar Negeri Nasser Kanaani dalam kenyataan yang dikutip oleh agensi berita IRNA.

Menteri Luar Hossein Amir-Abdollahian memberi amaran di X (dahulunya Twitter) bahawa sekutu rapat Israel iaitu AS “perlu dipertanggungjawabkan.”

Israel tidak mengulas mengenai serangan itu. Kerajaan Israel jarang secara terbuka mengakui serangan udara di Syria, yang Damascus telah berulang kali mendakwa sebagai pelanggaran kedaulatannya.

Kerajaan Israel telah menuduh Iran menyusun serangan maut 7 Oktober terhadap warganegara Israel, yang memulakan peperangan semasa dengan kumpulan militan Palestin Hamas. Bulan lalu, Angkatan Pertahanan Israel (IDF) menyerang apa yang mereka katakan sebagai militan berkaitan Iran di Lubnan.

Tehran telah menjanjikan untuk terus menyokong Hamas dan kumpulan Palestin yang lain tetapi mengakui bahawa Hamas telah memutuskan untuk menyerang wilayah Israel sendiri.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.