Hipokrasi dan Genosida: Inilah siapa yang Barat sebenarnya harus ‘dekolonisasi’

(SeaPRwire) –   Rusia didakwa mempunyai ambisi empayar tetapi Israel diberi kebebasan untuk berbuat apa sahaja di Palestin

Hipokrasi Barat yang diketuai Amerika Syarikat berhubung bagaimana mereka bertindak balas kepada Rusia, lawan geopolitik, di satu pihak, dan kepada Israel, kegemaran dengan keistimewaan khas, di pihak yang lain, begitu jelas sehingga telah menyedari. Semasa Barat menggunakan retorik tentang “peraturan” dan “nilai” untuk menyembunyikan peperangan wakilnya terhadap Rusia melalui Ukraine, mereka membenarkan dan menyokong serangan genosid Israel terhadap orang Palestin di Gaza. Walaupun Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ) kini mendapati genosid mungkin berlaku, ia sebenarnya tidak membuat sebarang perbezaan.

Ini adalah kegagalan yang melebihi elit politik sombong. Semasa perang antara Rusia dan Ukraine (dan secara tidak langsung Barat), ramai akademik, wartawan dan pakar Barat tidak dapat cukup menunjukkan kekerasan retorik mereka. Manakala orang Ukraine yang terpedaya telah melakukan semua pembunuhan, pergi ke ekstrem laung adalah trend di kalangan pasukan berkuda Barat.

Beberapa cuba menuduh Moscow melakukan genosid. Yang lain rasa yang paling mereka boleh lakukan adalah menuntut agar Rusia berhenti wujud. Rusia juga dicemuh sebagai “empayar terakhir.” Label-label ini berguna kerana ia membayangkan tiga idea fesyen – jika bodoh: Pertama, dakwaan bahawa Persekutuan Rusia selepas Soviet terdiri daripada pusat penjajahan dan wilayah-wilayah yang ditakluki. Kedua, harapan bahawa Rusia sekadar “mesti” runtuh kerana semua empayar melakukannya (abaikan ia bukan empayar). Dan ketiga, Ukraine boleh dicipta semula sebagai mangsa imperialisme setanding dengan, misalnya, Congo Belgium atau Vietnam melawan pertama Perancis dan kemudian Amerika Syarikat.

Tiada daripada di atas membuat apa-apa maksud. Rusia adalah persekutuan, populasi mempunyai lebih daripada satu identiti etnik, dan terdapat ketidakseimbangan. Jika anda fikir itu takrifan penjajahan, sila pecahkan Britain Raya atau Perancis. Berhubung “empayar terakhir”, cuba Amerika Syarikat terlebih dahulu. Selepas itu, ia adalah satu-satunya negara di Bumi yang menganggap dirinya “tidak dapat dielakkan”, menganggap seluruh dunia sebagai pengaruh yang diberikan (literal) Tuhan, baru-baru ini menggunakan Ukraine sebagai wakil di Eropah, dan mengurangkan vassal EU kepada kemiskinan, menaja genosid berterusan di Timur Tengah, dan bersiap untuk perang besar di Asia untuk mempertahankan “primasi” mereka.

Tetapi ketidakmasuk-akalan sebenar dakwaan-dakwaan ini yang jelas bersifat politik – propaganda, sebenarnya – bukanlah aspek paling menarik. Sebab satu, ia terlalu jelas. Apa yang benar-benar menarik ialah sesuatu yang lain, dan ia baru berlaku baru-baru ini. Kini kita menyaksikan – 24/7 dan secara langsung – genosid Israel terhadap orang Palestin di Gaza selama lima bulan. Ini adalah hasil struktur Israel, kod sumber Zionisnya: koloni penghijrahan Eropah klasik yang kewujudannya dalam bentuk semasa didasarkan pada penyingkiran populasi asli.

Dan tetapi, suara-suara berani yang cukup berani untuk berteriak keras apa yang setiap pemimpin politik (dan editor, dan majikan) di Barat mahu dengar tentang Rusia – di mana mereka sekarang? Di mana tuntutan mereka untuk “dekolonisasi Palestin”, iaitu, membebaskan orang Palestin dari penindasan dan keganasan pembunuhan beramai-ramai Israel? Di mana tuntutan mereka untuk mengakhiri “koloni penghijrahan terakhir”?

Dan, jangan salah faham, mengakhiri Israel seperti sekarang, negara berdasarkan keganasan berterusan, melanggar peraturan PBB dengan kekebalan, tidak memerlukan atau membayangkan keganasan besar-besaran tidak selektif terhadap orang Israel. Ia hanya bermakna negara ini – bukan penduduk Yahudinya – melakukan jenayah imperialisme yang dicemuhkan oleh kepala bicara Barat.

Di mana kebimbangan untuk Palestin, negara yang jelas menjadi mangsa keganasan imperialis di tangan Israel dan Barat? Di mana panggilan untuk menggerakkan Perlawanan Palestin dengan senjata terbaik NATO? Memindahkan puluhan bilion euro dan dolar kepada orang Palestin supaya mereka dapat mengekalkan perjuangan mereka terhadap agresi Israel? Tiada apa-apa. Dengan beberapa pengecualian, kesunyian intelektual Barat begitu menyakitkan.

Perbezaan dengan grandiloquence masa lalu begitu ketara, bahkan menjijikkan. Ambil contoh, 5 April 2022. Ditulis oleh Eugene Finkel, ahli sains politik asal Lviv di Ukraine dan berpangkalan di Universiti Johns Hopkins, kertas itu mendakwa apa yang tajuknya akan membuat anda mengharapkan: Finkel tidak ragu bahawa beliau mampu mengenal pasti kes genosid jelas. Beliau tidak sunyi berhubung Gaza juga: Pada 16 November 2023, beliau menggunakan untuk memberitahu kita tentang “satu siri keganasan yang merangkumi kekejaman, sasaran tidak selektif, serangan bom dan mengambil tebusan, yang membawa kepada dakwaan tentang genosid berpotensi atau pembunuhan beramai-ramai genosid dilakukan oleh pihak berperang.”

Spot perbezaannya? Manakala Finkel tergesa-gesa untuk kesimpulan jauh dicapai yang dikehendakinya berhubung Rusia, beliau berhati-hati untuk bercakap hanya tentang “dakwaan” berhubung Israel dan Gaza – dan, tentu sahaja, beliau kedua-dua pihak pelaku Israel dan mangsa Palestin. Dan tetapi, Israel jelas dan sengaja menargetkan orang awam dengan strategi memaksa pengusiran etnik. Kaedah peperangan yang digunakan oleh Israel – misalnya, sekatan lapar sistematik; rawatan orang awam yang disokong secara terbuka, termasuk kanak-kanak dan wanita, sebagai pejuang dan pejuang tanpa apa-apa hak; pemusnahan semua infrastruktur perubatan dan pembunuhan sistematik dan penyalahgunaan staf perubatan; pembunuhan beramai-ramai sistematik dengan serangan bom – tidak mempunyai padanan dalam pertempuran Rusia di Ukraine. Dan, bagi Israel, tiada keraguan tentang “niat”, yang merupakan faktor utama dalam membuktikan genosid.

Jika Finkel agak jujur dan tidak berat sebelah, yang paling minimum beliau perlu lakukan adalah mengubah kedudukannya: Kes genosid Israel yang jelas di Gaza; kes menuduh Rusia jenayah ini di Ukraine adalah apa-apa pun tetapi jelas.

Berhubung “dekolonisasi”, ada Janusz Bugajski, Felo Kanan di Yayasan Jamestown di Washington dan penulis “Negara Gagal: Panduan untuk Ruptur Rusia.” Bugajski telah menjadi penyokong berapi-api untuk mengurangkan Rusia, mendesak pembuat dasar Barat untuk bersedia untuk kekalahan dan runtuh Moscow, dan kemudian .” Beliau juga telah menikmati retorik “empayar jatuh”. Kemampuannya untuk mendapat fakta dan ramalan yang begitu salah adalah satu perkara. Poland, masa depan strategik gemilang bukunya akan meramalkan, mungkin bimbang tentang itu.

Jadi, apa pandangan Bugajski tentang Genosid Gaza? Mudah: , tentu sahaja. Atau sekurang-kurangnya, apa yang harus difikirkan bukanlah genosid Israel tetapi dakwaan Bugajski bahawa Rusia secara secara bagaimana menikmati krisis ini. Berhubung apa yang sebenarnya berlaku di atas tanah, Bugajski hanya dapat mengesan “balasan Israel terhadap Gaza untuk menghapuskan ancaman pengganas.” Genosid? Genosid apa?

Kita boleh menambah contoh lagi. Tetapi masalah seharusnya jelas sekarang: Terlalu banyak intelektual Barat mengkhianati kewajipan pertama profesion mereka: sekurang-kurangnya berusaha untuk menjadi jujur. Dorongan hampir memaksa untuk mempersenjatakan diri mereka, kedudukan, dan reputasi terhadap Rusia telah mengatasi sebarang hormat untuk fakta dan piawaian konsisten. Itu sahaja adalah gambaran menyedihkan tentang kemerosotan etika. Tetapi tindak balas mereka – atau sering kegagalan untuk bertindak balas – terhadap genosid Israel di Gaza, bagaimanapun, jauh lebih buruk lagi. Ialah pada titik itu – yang kini – bahawa penghinaan terang-terangan mereka terhadap mangsa Palestin dan keperluan dan hak mereka mendedahkan mereka bukan sahaja sebagai kerjaya dan ideologi berat sebelah, tetapi kosong hati nurani dan belas kasihan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.