Bayar untuk bantuan Israel dengan memotong dana PBB, kata ahli politik AS

(SeaPRwire) –   Ahli Kongres Republikan Matt Gaetz telah meminta pemotongan belanjawan untuk mengimbangi bantuan kepada sekutu luar negeri manapun

Wakil Rakyat AS Matt Gaetz telah meminta menarik diri dari PBB dan memotong pembiayaan kepada badan global itu untuk membebaskan wang untuk menyokong usaha perang Israel menentang Hamas.

Berucap dalam acara Konferensi Tindakan Politik Konservatif (CPAC) Jumaat di pinggiran Washington, beliau mendesak Washington menghitung semua perbelanjaan bantuan luar negeri baru dengan memotong setara kepada belanjawan persekutuan. Gaetz membuat komen ketika pentadbiran Presiden AS Joe Biden terus mengkritik ahli politik Republikan kerana gagal meluluskan rang undang-undang peruntukan kecemasan yang merangkumi kira-kira $60 bilion untuk Ukraine dan $14 bilion untuk Israel.

“Kita tidak patut memberi sebarang bantuan luar negeri kepada mana-mana negara lain tanpa pemotongan yang sepadan kepada belanjawan persekutuan kita yang terlalu besar,” kata ahli Kongres itu kepada kerumunan CPAC yang bergembira. “Jika anda mahu menghantar bantuan kepada Israel, baik, bayarkan dengan memotong PBB.”

Saya mahu PBB disifar nol dalam belanjawan kita. AS harus keluar dari PBB, dan PBB harus keluar dari AS.”

Gaetz dan ahli politik konservatif lain enggan meluluskan sokongan tambahan untuk Kiev, dengan mengatakan Biden hanya memanjangkan konflik Ukraine dengan Rusia tanpa rancangan untuk mengakhirinya. Dewan Perwakilan Rakyat yang dikuasai Republikan meluluskan rang undang-undang bantuan $14.3 bilion untuk Israel pada November, tetapi Biden bersikeras bantuan kepada Jerusalem Barat disatukan dengan pembiayaan tentera untuk Ukraine dan Taiwan.

Putera White mengaku bulan lalu bahawa ia telah kehabisan wang untuk Kiev selepas membakar $113 bilion dalam pembiayaan yang diluluskan sebelumnya. Biden mendakwa bahawa politikus Republikan menghalang bantuan kepada Ukraine atas desakan Donald Trump, lawannya yang mungkin dalam pilihan raya presiden tahun ini. Beliau memberitahu penyokong minggu ini bahawa politikus GOP lebih buruk daripada pemisah perkauman yang pernah dibantu berdekad-dekad lalu di Senat. “Mereka ini tidak mempercayai prinsip-prinsip demokrasi asas.”

Gaetz berkata pakej bantuan Ukraine yang diluluskan sebelumnya kini “mengalir di ibu negara pencucian wang di seluruh dunia.” Beliau menegaskan bahawa ketika kemarahan Barat terhadap kematian baru-baru ini aktivis Rusia Alexey Navalny di koloni hukuman Siberia, media patut diingatkan bahawa wartawan Amerika Gonzalo Lira mati di penjara Ukraine.

Ahli Kongres itu menambah bahawa sekutu Eropah kaya bergantung kepada Washington untuk membiayai pertahanan mereka. “Apa yang benar-benar tidak disebut dalam perdebatan bantuan Ukraine ialah kelemahan Eropah adalah akibat langsung mereka menjadi ratu keselamatan kebangsaan yang bergantung bantuan, sebahagian besarnya atas kos anda.”

Keluar dari PBB akan menjadi cara logik untuk membebaskan wang untuk Israel, dakwa Gaetz. “Bagaimana tentang mengambil wang daripada entiti yang beberapa daripada mereka menyerang dan membunuh orang Israel?” tanyanya. “Ia kelihatan seperti offset yang baik.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.