EU mengeluarkan amaran kepada Israel

(SeaPRwire) –   EU mengeluarkan amaran kepada Israel

EU telah menggesa Israel untuk menghentikan operasi tentera mereka di Rafah di selatan Gaza “segera,” dengan memberi amaran bahawa kegagalan untuk berbuat demikian akan menjejaskan hubungan dengan blok tersebut.

Amaran itu datang ketika pasukan Israel dalam beberapa hari kebelakangan ini telah menekan lebih dalam ke bandar itu dalam usaha untuk menangkap apa yang mereka katakan sebagai empat batalion Hamas. Serangan itu dilancarkan walaupun panggilan antarabangsa untuk menangguhkan bagi mengelakkan kematian awam besar-besaran kerana lebih daripada satu juta orang yang melarikan diri daripada konflik Israel-Hamas telah mencari perlindungan di Rafah.

“Kesatuan Eropah menyeru Israel supaya menahan diri daripada memperburuk lagi situasi kemanusiaan yang sudah teruk di Gaza dan membuka semula pintu persilangan Rafah,” kata Ketua Dasar Luar EU, Josep Borrell, dalam kenyataan yang dikeluarkan pada hari Rabu.

“Sekiranya Israel teruskan operasi tentera mereka di Rafah, ia secara tidak dapat dielakkan akan memberi tekanan berat kepada hubungan EU dengan Israel,” beliau memberi amaran.

Kenyataan itu menyatakan bahawa serangan Israel juga mengganggu lagi pengedaran bantuan kemanusiaan di Gaza dan menyebabkan “lebih banyak pengasingan dalaman, pendedahan kepada kelaparan dan penderitaan manusia.”

Walaupun EU “mengakui hak Israel untuk mempertahankan diri,” ia mesti berbuat demikian selari dengan undang-undang kemanusiaan antarabangsa dan memastikan keselamatan orang awam, kenyataan itu menekankan, dengan menambah bahawa Jerusalem Barat wajib membenarkan dan memudahkan laluan tanpa halangan bantuan kemanusiaan untuk orang awam.

Borrell juga menyeru semua pihak untuk “menggandakan usaha” untuk mencapai gencatan senjata segera dan pembebasan “tanpa syarat” semua tebusan yang dipegang oleh Hamas.

Qatar, salah satu pengantara antarabangsa dalam konflik Israel-Hamas, mengatakan minggu ini bahawa perbincangan gencatan senjata telah mencapai kebuntuan berikutan serangan Israel di Rafah.

Israel mengisytiharkan perang terhadap Hamas di Gaza berikutan serangan ganas kumpulan militan pada 7 Oktober, yang mengorbankan lebih 1,100 nyawa dan berpuluh-puluh ribu orang Israel diambil tebusan.

Lebih daripada 35,000 orang Palestin telah terbunuh dan 78,755 cedera akibat serangan balas Israel di Gaza, menurut pihak berkuasa kesihatan di enklaf itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.