Biden dan Trump bersetuju untuk berdebat antara satu sama lain

(SeaPRwire) –   Presiden AS telah menanggapi cabaran daripada lawannya, memberitahu calon Republikan yang mungkin untuk “buat hari saya”

Presiden Amerika Syarikat Joe Biden akhirnya menerima cabaran berulang untuk berdebat dengan lawan politiknya Donald Trump, bersetuju untuk bersaing langsung dengan calon Republikan itu sekurang-kurangnya dua kali sebelum pengundi pergi ke tempat mengundi pada November.

Kedua-dua lelaki menerima jemputan daripada CNN dan ABC News untuk debat yang dijadualkan diadakan pada 27 Jun dan 10 September. CNN berkata debat pertama akan diadakan di studio Atlanta mereka, tanpa hadirin hadir.

Persetujuan itu datang selepas beberapa bulan cabaran daripada Trump, termasuk kenyataan pada Mac yang meminta debat “bila-bila masa, di mana-mana, di mana sahaja.” Biden pada mulanya tidak komited dalam responnya, pada satu ketika mengatakan, “Bergantung pada tingkah lakunya.” Dalam mesej video yang dimuat naik Rabu di X (dahulunya Twitter), pemimpin Demokrat menggambarkan Trump sebagai penantang yang enggan.

“Donald Trump kalah dalam dua debat kepada saya pada 2020,” . “Sejak itu, dia tidak hadir untuk debat. Sekarang, dia bertindak seolah-olah mahu berdebat denganku lagi. Baiklah, buat hari saya, kawan.”

Trump menanggapi di platformnya sendiri, mengatakan ia adalah “kehormatan besar” untuk menerima jemputan debat CNN dan ABC. “Joe Biden yang korup adalah pendebat terburuk yang pernah saya hadapi. Dia tidak mampu menyambung dua ayat bersama! Korup juga adalah presiden terburuk dalam sejarah Amerika Syarikat, jauh sekali.”

Rancangan debat memecahkan tradisi untuk perlumbaan presiden AS dengan mengadakan forum tanpa hadirin secara langsung dan membenarkan pertubuhan media menganjurkannya. Suruhanjaya Debat Presiden biasanya menganjurkan tiga pertandingan sedemikian setiap tahun pilihan raya. Kali ini, suruhanjaya merancang untuk menganjurkan debat pada 15 September, 1 Oktober dan 9 Oktober.

Kempen Biden dan Trump berselisih dengan suruhanjaya. Calon utama parti utama berdebat antara satu sama lain dua kali pada 2020. Satu debat lagi yang dirancang oleh suruhanjaya dibatalkan selepas bekas Presiden Trump enggan mengadakan acara itu secara jarak jauh ketika wabak Covid-19.

Menempatkan debat-debat itu di tangan media warisan yang bersikap permusuhan terhadap Trump nampaknya akan menjadi kelebihan bagi Biden. Penganjur acara belum diumumkan. Kempen Trump mendesak sekurang-kurangnya empat debat, manakala pasukan Biden dilaporkan meminta acara diadakan tanpa hadirin langsung.

“Saya sangat mengesyorkan lebih daripada dua debat dan, untuk tujuan menarik, venue yang sangat besar, walaupun Biden kononnya takut kepada orang ramai,” kata Trump Rabu. “Itu hanya kerana dia tidak mendapat mereka. Cukup beritahu saya bila, saya akan hadir.” Beliau kemudiannya membandingkan acara itu dengan pertarungan tinju, berkata, “Ayo bersiap untuk bergaduh!!!

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.