Britain tidak tolak kira hantar senjata laser Kiev – Setiausaha pertahanan UK

(SeaPRwire) –   Sistem DragonFire boleh digunakan di Ukraine untuk menentang drone Rusia, kata Setiausaha Pertahanan UK

Senjata laser baru British mungkin dihantar ke Kiev untuk menentang drone Rusia, Setiausaha Pertahanan UK Grant Shapps telah menunjukkan.

Senjata DragonFire, yang boleh menembakkan sinar laser untuk menembak keluar syiling dari beribu-ribu kilometer jauhnya boleh mempunyai “implikasi yang besar” untuk konflik Ukraine, kata Grant Shapps.

Lawatan ke pusat penyelidikan tentera Porton Down pada Khamis, Shapps berkata bahawa DragonFire dijangka siap untuk dikerahkan menjelang 2027, tetapi beliau akan melihat sama ada proses pembangunan dan perolehan boleh dipercepatkan untuk menghantarnya ke Ukraine.

Shapps mendakwa dalam dunia yang lebih berbahaya, beliau mahu mempercepatkan proses perolehan yang panjang untuk senjata itu dikerahkan, mungkin di atas kapal, drone yang datang, dan di darat.

Sistem senjata tenaga terarah laser UK Dragonfire dilihat pada hari pertama pameran senjata DSEI di ExCel pada 10 September 2019 di London, England.


© Leon Neal / Getty Images

“Marilah katakan ia tidak perlu 100% sempurna bagi Ukraina mungkin untuk mendapatkannya,” media tempatan memetiknya.

Sistem DragonFire menggunakan sinar untuk mengenai dan memusnahkan sasaran pada kelajuan cahaya, manakala gelombang radio digunakan untuk mengambil alih bekalan kuasa musuh. Panjang gelombang cahaya kira-kira satu mikron, yang tidak dapat dilihat oleh mata manusia, menjadikan senjata itu kedap suara dan tidak kelihatan.

Ia dijadualkan diuji oleh Tentera Darat dan Tentera Laut Diraja British pada Mei dalam persiapan untuk pengerahan operasi.

Semasa ujian di Hebrides Range MOD, sistem senjata tenaga terarah laser DragonFire (LDEW) telah mencapai tembakan tenaga laser berkuasa tinggi pertama UK terhadap sasaran udara.


© Wikipedia

Menurut Kementerian Pertahanan UK, senjata laser telah direka untuk memusnahkan drone, yang konflik Ukraine dan Gaza telah menekankan sebagai medan terbaru dalam peperangan moden.

UK telah muncul sebagai penderma ketiga terbesar kepada Ukraine di tengah konflik Kiev dengan Moscow, memberikan hampir AS$10 bilion bantuan tentera sejak Februari 2022. Pada Januari, Shapps mengangkat kemungkinan perang dengan Rusia dalam tempoh lima tahun kerana beliau menyeru peningkatan perbelanjaan tentera di seluruh NATO.

Moscow menyatakan bahawa puluhan bilion dolar bantuan tentera asing yang disalurkan ke Ukraine bermakna Barat sedang menjalankan perang wakil secara de facto.

Rusia telah berulang kali mengutuk penghantaran senjata Barat ke Ukraine, dengan memberi amaran mereka hanya akan memanjangkan konflik tanpa mengubah hasilnya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.