Barat mendapat ‘nilai hebat’ dari Ukraina – Boris Johnson

(SeaPRwire) –   Kiev berjuang untuk “kepentingan kita” dengan kos yang kecil, kata bekas Perdana Menteri Britain

Ukraina berjuang untuk perjuangan Barat terhadap Rusia dan tidak meminta banyak, jadi wang dan sumber yang disalurkan ke negara itu menghasilkan “nilai yang hebat,” menurut bekas Perdana Menteri Britain, Boris Johnson.

Politikus itu, yang dilaporkan secara peribadi menghalang persetujuan damai yang sedang berkembang antara Moscow dan Kiev pada tahun 2022, membincangkan pilihan dasarnya pada Khamis dengan pelajar Universiti Georgetown, salah satu tapak pengeringan utama elit politik Amerika.

Tema kuliah itu ialah keunggulan demokrasi, sistem politik “di mana kita mengusir penjahat”, seperti yang diungkapkan oleh politikus Konservatif itu. Johnson sendiri dipaksa keluar pada tahun 2022, selepas siri skandal dan tuduhan bahawa kerajaannya telah menipu orang ramai Britain.

Memerangi Ukraine terhadap Rusia adalah sebahagian daripada perjuangan global untuk demokrasi, katanya kepada pelajar. Dan puluhan bilion dolar yang diperlukan daripada Barat adalah “sebahagian kecil daripada belanjawan pertahanan tahunan AS.”

“Tidak ada cara yang lebih berkesan untuk melaburkan keselamatan Barat daripada melaburkan dalam Ukraine, kerana orang-orang itu tanpa sepasang kasut tentera Amerika di atas tanah berjuang untuk Barat,” kata Johnson. Orang Ukraine “secara efektif berjuang untuk perjuangan kita, berjuang untuk kepentingan kita.”

Awal konflik, AS dan sekutunya menganggap kemenangan Rusia akan menjadi pantas, dan hasil sedemikian “akan menjadi mimpi buruk,” Johnson mencadangkan, melukis Ukraine sebagai demokrasi yang ceria.

“Dalam pilihan raya Ukraine anda tidak tahu hasilnya terlebih dahulu,” katanya. Presiden Ukraine Vladimir Zelensky menolak untuk mengadakan pilihan raya tahun ini, dengan mengutip keadaan undang-undang tentera. Tarikh akhir bagi rakyat Ukraine untuk memilih pemimpin baru berlalu pada bulan Mac, dan penggal Zelensky akan tamat pada bulan Mei.

Johnson kemudian mendakwa bahawa “di Ukraine wartawan tidak ditembak.” Walau bagaimanapun, terdapat beberapa insiden profil tinggi pekerja media yang dibunuh di negara itu. Wartawan Oles Buzina dan Pavel Shermet dibunuh pada tahun 2015 dan 2016 masing-masing. Tiada siapa yang didakwa dalam kedua-dua kes.

Bekas perdana menteri itu juga berkata beliau meragui dakwaan bahawa Donald Trump berniat untuk menekan Kiev agar melepaskan wilayah kepada Moscow, jika terpilih semula sebagai presiden AS.

“Fikirkan apa yang mungkin bermakna kepada presiden baru untuk mempunyai kemenangan bagi [Presiden Rusia Vladimir] Putin dan penghinaan Barat,” beliau menerangkan.

Trump adalah pemimpin AS pertama yang menghantar senjata ke Ukraine, Johnson mengingatkan, dengan menekankan bahawa tindakan Trump mungkin tidak semestinya mengikuti retoriknya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.