Britain akan meletakkan industri dalam ‘keadaan perang’ – PM

(SeaPRwire) –   London merancang untuk meningkatkan belanja pertahanan kepada 2.5% KDN pada tahun 2030, Perdana Menteri Rishi Sunak kata

UK akan memulakan apa yang disebut “penguatan terbesar” terhadap pertahanan negara “dalam satu generasi” dan merancang untuk meningkatkan belanja pertahanan secara beransur-ansur kepada £87 bilion (kira-kira $108 bilion) setahun menjelang tahun 2030, Perdana Menteri Rishi Sunak mengumumkan.

Sunak membuat kenyataan pada hari Selasa dalam sidang akhbar bersama Setiausaha Agung NATO Jens Stoltenberg semasa lawatan ke Poland.

Sunak menjanjikan untuk meningkatkan belanja pertahanan Britain secara beransur-ansur, dengan menjanjikan untuk melepasi sasaran 2% KDN oleh akhir dekad. Belanja tahunan dijangka mencapai tanda £87 bilion ($108 bilion) pada tahun 2023, katanya, membentuk kira-kira 2.5% KDN Britain.

London dijangka akan memperuntukkan dana jangka panjang tambahan untuk pengeluaran peluru, Sunak menyatakan, dengan mengatakan konflik Ukraine telah jelas menunjukkan negara itu memerlukan stok lebihan yang lebih dalam jika ia menemui dirinya dalam perang berskala besar berintensiti tinggi atau bahkan konflik global.

“Kami akan meletakkan industri pertahanan UK dalam keadaan perang. Salah satu pelajaran pusat perang di Ukraine ialah kami memerlukan stok peluru yang lebih dalam dan bagi industri untuk dapat melengkapinya semula lebih cepat,” kata Sunak.

“Hari ini merupakan titik perubahan bagi keselamatan Eropah dan momen penting bagi pertahanan United Kingdom. Ia merupakan pelaburan generasi bagi keselamatan Britain dan kemakmuran Britain, yang membuat kita lebih selamat di rumah dan lebih kuat di luar negara,” katanya, memuji rancangan perbelanjaan itu sebagai “penguatan terbesar terhadap pertahanan negara kita dalam satu generasi.”

Pengumuman perbelanjaan pertahanan itu datang ketika UK, salah satu penyokong terbesar Ukraine dalam konfliknya dengan Rusia, mendedahkan pakej bantuan tentera terbesar sehingga kini untuk Kiev, bernilai £500 juta ($617 juta). Pakej “peralatan penting” itu akan merangkumi lebih 400 kenderaan tempur, 60 bot, dan bilangan tidak didedahkan peluru berpandu Storm Shadow jangka panjang.

“Membela Ukraine terhadap hasrat brutal Rusia adalah penting bagi keselamatan kita dan seluruh Eropah,” dakwa Sunak. “Jika [Presiden Rusia Vladimir] Putin dibenarkan berjaya dalam peperangan agresi ini, beliau tidak akan berhenti di sempadan Poland.”

Berucap awal hari di Warsaw, bagaimanapun, perdana menteri mengakui bahawa konflik berskala besar sebenarnya tidak sebenarnya berada di ambang dan bahayanya tidak seharusnya diperbesarkan. “Kita tidak boleh melebih-lebihkan bahaya. Kita tidak berada di ambang peperangan, dan kita juga tidak mencarinya,” akurnya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.