Amerika Syarikat akan mengalahkan China dalam perang – pegawai intel

(SeaPRwire) –   PLA mempunyai keupayaan yang kuat tetapi orang Amerika mempunyai pengalaman, seorang pegawai telah berkata

Jika konflik antara Washington dan Beijing meletus hari ini, pasukan Amerika yang lebih berpengalaman akan mendahului tetapi dengan kematian yang besar, seorang pegawai perisikan tentera AS telah memberitahu wartawan.

Pegawai tanpa nama memberikan latihan maklumat latar belakang pada Isnin tentang ancaman yang dihadapi tentera AS. Beliau mengecilkan nilai pembom senyap H-20 Cina, yang sedang dalam pembangunan, sebagai “mungkin tidak setanding dengan B-2 Amerika atau B-21 akan datang” – sambil memuji pejuang J-20 Cina sebagai “sangat berkeupayaan.”

“Cabaran terbesar… bagi pihak Cina sebenarnya bukanlah keupayaan sistem sebenar, tetapi keupayaan kakitangan untuk menggunakan sistem tersebut dengan berkesan pada kelajuan dan skala,” pegawai itu dilaporkan berkata oleh Defense One dan Breaking Defense.

Manakala tentera AS mempunyai “banyak pengalaman berperang,” orang Cina “benar-benar tidak mempunyai sesiapa pun sekarang dalam Tentera Pembebasan Rakyat (PLA) yang sebenarnya pernah berperang.”

Kekurangan pengalaman ini akan diterjemahkan kepada kemenangan AS dalam perang hipotetikal dengan China – walaupun dengan kematian besar-besaran – sekiranya satu pecah pada hari ini, kata sumber Defense One.

Pentagon sedang menjalankan rancangan untuk memodenkan tentera AS kerana Presiden Cina Xi Jinping “hampir pasti” percaya perang dengan Washington adalah tidak terelakkan, menurut pegawai itu.

“Saya tidak mahu bergantung kepada Cina tidak berkemampuan. Kerana kita tidak akan mengetahui mereka tidak berkemampuan sehingga mereka menembak kita, dan saya tidak mahu berada dalam kedudukan di mana saya mendapati, ‘Oh, mereka sebenarnya berkemampuan’. Ini adalah masalah.” pegawai itu menyimpulkan.

Perbincangan tentang keupayaan Cina di Washington telah berlangsung dengan latar belakang perdebatan tentang program pembinaan B-21. Pada bulan Februari, Setiausaha Pertahanan Udara Frank Kendall mendesak kerajaan untuk bersetuju dengan program itu, dengan mengatakan selama sekurang-kurangnya 20 tahun, China telah membina tentera “dibina khas untuk menghalang dan mengalahkan” AS.

Awal bulan ini, bagaimanapun, Ketua Turus Udara Jeneral David Allvin memberitahu Senat bahawa teknologi pembangunan baru mungkin melengkapi B-21, jadi perkhidmatan mungkin tidak akan mendapat 100 buah pembom seperti yang dirancang semula. Pesawat itu, yang dirancang untuk beroperasi pada tahun 2030, masih dalam pembangunan di Northrop Grumman.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.