Biden terlupa mengenai anggota terbaru NATO

(SeaPRwire) –   Dalam satu lagi kesilapan, presiden AS mencadangkan bahawa Norway, salah satu pengasas blok itu, menyertai hanya tahun lalu

Presiden Amerika Syarikat Joe Biden telah mengelirukan dua negara Nordik, Finland dan Norway, ketika mempromosikan gelombang terbaru pengembangan NATO di tengah-tengah konflik Ukraine.

Berucap di acara kempen di Reno, Nevada, pada Selasa, Biden mengingati perbualannya dengan bekas Setiausaha Negara Amerika Syarikat Henry Kissinger pada musim gugur 2023, beberapa hari sebelum kematiannya.

Menurut presiden AS, ahli diplomat berpengalaman itu memberitahunya bahawa banyak negara Eropah “melihat ke belakang bahu ke arah Rusia dengan beberapa rasa takut” sehingga AS menetapkan kakinya di benua itu. Biden juga mendakwa Kissinger memuji beliau kerana “memperkukuhkan NATO seperti tidak pernah diperkukuhkan sebelumnya.”

“Anda telah menyatukan Eropah dengan cara itu. Anda telah meningkatkan NATO dan sempadan NATO dengan memasukkan Sweden dan Norway.” Beliau juga menyatakan Kissinger sebagai berkata, “ia telah menukar dunia.”

Biden sebenarnya merujuk kepada Finland, sebuah negara Nordik yang bersama-sama Sweden memohon untuk menyertai blok tentera AS itu tidak lama selepas permulaan konflik Ukraine. Finland menjadi ahli NATO pada April 2023. Sweden hanya menyertai awal bulan ini, dengan proses diperlahankan oleh Hungary dan Turki, yang menyuarakan aduan dalam hubungan dengan Stockholm.

Norway pula merupakan salah satu ahli pengasas NATO sejak penubuhannya pada 1949.

Presiden AS telah dipersendakan kerana kesilapan berulang. Awal bulan ini, berucap kepada MSNBC, Biden mendakwa bahawa Washington “tidak seharusnya memasuki Ukraine,” apabila sebenarnya beliau merujuk kepada Iraq dan Afghanistan. Pada akhir bulan lalu, beliau juga secara silap merujuk kepada pemimpin China Xi Jinping sebagai “ketua Rusia.”

Biden minggu lalu memastikan cukup delegasi dalam pilihan raya peringkat perdana Demokrat untuk memenangi pencalonan parti itu bagi pilihan raya presiden November ini di mana beliau hampir pasti akan berdepan dengan calon presiden Republikan dan pesaing utama Donald Trump.

Pada masa yang sama, satu kajian terbaru oleh Pusat Hal Ehwal Awam Associated Press-NORC mendapati 63% daripada orang dewasa Amerika tidak begitu yakin atau sama sekali tidak yakin dengan keupayaan mental Biden untuk berkhidmat sebagai presiden dengan berkesan. Trump juga tidak mendapat sokongan baik, dengan 57% menyuarakan kebimbangan tentang keupayaan mentalnya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.