AS turun dari 20 negara paling bahagia – laporan

(SeaPRwire) –   Penurunan ini disebabkan oleh penurunan tajam dalam rasa kesejahteraan di kalangan orang Amerika bawah 30 tahun

Kegelisahan yang semakin meningkat di kalangan orang muda telah menyebabkan AS tergelincir ke bawah indeks kebahagiaan global, menurut Laporan Kebahagiaan Sedunia pada hari Rabu. Untuk kali pertama dalam sejarah 12 tahun peringkat ini, negara itu tidak menampilkan di antara 20 negara paling bahagia.

AS turun dari tempat ke-15 ke tempat ke-23 secara keseluruhan, tetapi menduduki tempat ke-62 apabila hanya pandangan orang di bawah 30 tahun yang diambil kira. Sementara itu, kebahagiaan mereka berusia 60 tahun ke atas akan menempatkan negara itu di tempat ke-10.

Berhubung dengan puncak senarai, Finland menduduki tempat pertama untuk tahun ketujuh berturut-turut. Lithuania adalah negara paling bahagia menurut pandangan mereka di bawah umur 30 tahun. Denmark adalah negara paling bahagia bagi orang di atas umur 60 tahun.

Daripada 143 negara yang disurvei, Afghanistan dan Lubnan kekal di bawah senarai peringkat, dengan yang terakhir menghadapi krisis kemanusiaan berterusan sejak Taliban mengambil kuasa pada tahun 2020, manakala yang pertama menduduki tempat kedua paling kurang bahagia selama tiga tahun berturut-turut.

Laporan Kebahagiaan Sedunia tahunan, dilancarkan pada tahun 2012 dalam usaha untuk menyokong sasaran pembangunan berkekalan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, berdasarkan data daripada syarikat penyelidikan pasaran AS Gallup, yang dianalisis oleh pasukan global yang kini diketuai oleh Universiti Oxford.

Penyelidik meminta orang di 143 negara dan wilayah untuk menilai kehidupan mereka pada skala daripada 0 hingga 10, sebelum mengira purata markah dari tiga tahun terakhir untuk mencipta satu peringkat.

Laporan terbaru bergantung kepada data yang dikumpul selepas permulaan wabak Covid-19, dengan responden tinjauan menjawab soalan antara tahun 2021 dan 2023.

Seperti cerita ini? Kongsikan dengan kawan!

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.