Biden seharusnya telah memberikan pengampunan kepada Trump – Senator AS

(SeaPRwire) –   Mitt Romney telah mencadangkan bahawa mengelakkan pendakwaan bekas presiden Amerika Syarikat akan menjadi langkah yang bijak secara politik

Senator Amerika Syarikat Mitt Romney (R-Utah) telah mencadangkan bahawa Presiden Joe Biden telah melakukan kesilapan secara politik dengan membenarkan pentadbirannya menghadapi pertuduhan terhadap Donald Trump, lawan Republikan yang dibencinya.

“Sekiranya saya menjadi Presiden Biden, apabila Jabatan Keadilan membawa pertuduhan, saya akan segera memberikan pengampunan kepadanya,” kata Romney dalam wawancara MSNBC yang disiarkan pada Rabu. “Saya akan memberikan pengampunan kepada Presiden Trump. Mengapa? Kerana ia akan membuat saya, Presiden Biden, sebagai orang besar dan orang yang saya ampuni sebagai orang kecil.”

Romney, bekas calon presiden Republikan yang telah berselisih berulang kali dengan Trump, berkata Biden melakukan “kesilapan yang besar” dengan membenarkan para pendakwa menghadapi bekas presiden tahun lalu kerana menyalahguna maklumat rahsia dan cuba menghalang pemindahan kuasa selepas kalah pada pilihan raya 2020. Kedua-dua kes jenayah persekutuan itu terdapat dalam empat pertuduhan jenayah terhadap Trump, yang menuduh Biden dan sekutunya menggunakan pendakwaan palsu untuk campur tangan dalam perlumbaan presiden 2024.

“Beliau seharusnya berjuang sekuat daya untuk menghalang pendakwaan ini berjalan,” kata Romney. “Ini adalah kemenangan dua hala bagi Donald Trump. Apabila dipetik mengenai prinsip membiarkan keputusan pendakwaan kepada Jabatan Keadilan, senator itu berkata Biden seharusnya memimpin seperti bekas Presiden Lyndon B. Johnson.

“Saya sudah lama berada dalam politik. Jika LBJ menjadi presiden, dan beliau tidak mahu sesuatu seperti ini berlaku, beliau akan berada di sisi pendakwa itu dan berkata, ‘Anda lebih baik jangan bawa maju atau saya akan mengusir anda dari jawatan.’”

Romney, yang tewas kepada Barack Obama dalam pilihan raya 2012, telah mengumumkan rancangan untuk bersara daripada Senat pada Januari 2025, apabila penggalnya berakhir. Beliau telah mengkritik kedua-dua Trump dan Biden kerana bertanding semula untuk jawatan presiden tahun ini, dengan berkata mereka sepatutnya memberi laluan kepada generasi pemimpin yang lebih muda.

Apabila mengumumkan keputusannya pada September lalu untuk meninggalkan Senat, Romney telah mengkritik pengundi parti sendiri kerana cenderung ke arah Trump. “Tiada keraguan bahawa Parti Republikan hari ini berada di bawah bayang-bayang Donald Trump,” katanya. “Beliau adalah pemimpin bahagian terbesar Parti Republikan. Ia adalah bahagian populis, demagog. Lihat, saya mewakili sayap kecil parti. Saya panggil ia sayap bijak Parti Republikan.”

Romney, 77 tahun, adalah anak kepada bekas Gabenor Michigan George Romney dan telah mengumpul lebih RM200 juta semasa kerjayanya dalam perniagaan ekuiti swasta. Beliau telah dilantik sebagai gabenor Massachusetts pada tahun 2002. Beliau merupakan penyokong utama untuk memanjangkan konflik Rusia-Ukraine, dengan berkata bahawa menggunakan pasukan Kiev untuk melemahkan tentera Rusia “adalah perbelanjaan pertahanan negara terbaik yang pernah kita lakukan.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.