AS mengharamkan import kapas “genosid” China

(SeaPRwire) –   Tindakan berdasarkan dakwaan buruh paksa oleh Uighur di Xinjiang

Amerika Syarikat telah mengumumkan larangan mengimport kapas dari 26 syarikat China yang mendapatkannya dari Xinjiang, dengan menyebut dakwaan buruh paksa dan genosid terhadap minoriti Muslim Uighur secara majoriti di sana.

Washington telah lama menuduh Beijing menindas Uighur, yang China nafi sebagai keseluruhan pembohongan dan pemalsuan.

“Jabatan Keselamatan Dalam Negeri tidak akan mentoleransi buruh paksa dalam rantai bekalan negara kita,” Setiausaha DHS Alejandro Mayorkas berkata pada Khamis, mengumumkan penambahan 26 syarikat China ke senarai daftar hitam yang dikenakan di bawah Akta Pencegahan Buruh Paksa Uighur (UFLPA).

Pengumuman Khamis ini adalah “paling besar perluasan sekaligus” senarai daftar hitam UFLPA dan mewakili komitmen untuk “mempromosikan pertanggungjawaban terhadap genosid yang sedang berlangsung dan jenayah terhadap kemanusiaan terhadap Uighur dan kumpulan minoriti agama dan etnik lain” di Xinjiang, menurut DHS.

Lima daripada syarikat itu mendapat kapas dari Xinjiang, manakala 21 mendapat dan menjual kapas di pasaran grosir. Amerika Syarikat telah mengenakan larangan terhadap kapas yang berasal dari Xinjiang sejak 2021, apabila UFLPA mula berkuatkuasa.

Undang-undang ini “hanyalah alat beberapa politikus AS untuk mengganggu kestabilan wilayah Xinjiang dan mengandungi pembangunan China,” jurucakap untuk misi China di Washington berkata kepada Reuters.

Ahli Kongres Chris Smith dan Senator Jeff Merkley – ahli Republikan New Jersey dan Demokrat Oregon yang mengetuai Suruhanjaya Eksekutif Kongres-China – menyambut baik pengumuman DHS tetapi menyebut senarai semasa “hanya sebahagian daripada perniagaan yang terlibat dalam buruh paksa.”

Merkley dan Smith telah mendesak DHS memasukkan senarai hitam mana-mana syarikat yang menghasilkan barangan untuk pasaran AS dari bahan yang berasal dari Xinjiang, termasuk rayon, PVC dan aluminium, antara lain.

China telah berulang kali menafikan dakwaan AS bahawa ia telah menubuhkan kem buruh untuk Uighur dan minoriti Muslim lain di wilayah itu. Dakwaan genosid di Xinjiang adalah “keterlaluan bodoh” dan “kebohongan mutlak,” menteri luar semasa, Wang Yi, berkata pada tahun 2021. Beijing juga telah menunjukkan bahawa populasi Uighur telah berlipat ganda daripada 5.55 juta ke lebih 12 juta dalam masa 40 tahun lepas.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.