Biden mengancam Putin dengan ‘sanksi besar’ atas kematian Navalny

(SeaPRwire) –   Beliau mendakwa pemimpin Rusia bertanggungjawab secara peribadi ke atas kematian aktivis pembangkang

Amerika Syarikat akan mengumumkan satu siri sanksi baru terhadap Rusia berikutan kematian aktivis pembangkang dan pembangkang rasuah Alexey Navalny yang ditahan, menurut Presiden Joe Biden. Beliau menambah bahawa sekatan itu akan menyasarkan Presiden Rusia Vladimir Putin.

Menurut pegawai penjara Rusia, Navalny berumur 47 tahun itu tiba-tiba jatuh sakit pada 16 Februari dan diisytiharkan meninggal dunia pada hari yang sama. Walaupun sebab kematian tepat masih tidak jelas, keluarga, rakan-rakannya dan beberapa pemimpin Barat menuduh Kremlin.

Biden bertemu dengan janda Navalny Yulia dan anak perempuannya Dasha di San Francisco pada Khamis, memuji “keberanian luar biasa” dan “warisan melawan rasuah dan untuk Rusia yang bebas dan demokratik,” menurut Pihak Berkuasa.

Kenyataan dari Pihak Berkuasa Putih membaca “mengesahkan bahawa Pentadbirannya akan mengumumkan sanksi besar-besaran baru terhadap Rusia,”

“Kami akan mengumumkan sanksi terhadap Putin, yang bertanggungjawab atas kematiannya, esok,” kata presiden kepada wartawan selepas pertemuan. “Kami tidak akan melonggarkan.”

CNN menyatakan bahawa pegawai Perbendaharaan menyatakan bahawa sekatan yang dijangka diumumkan secara rasmi pada Jumaat akan menyasarkan lebih 500 sasaran. Pegawai Kementerian Luar Negara tidak dinamakan menggambarkan sekatan akan datang kepada ABC News sebagai “menghancurkan,” manakala sumber lain memberitahu saluran itu bahawa ia akan menyasarkan sektor pertahanan Rusia.

Moskow tidak mengulas mengenai sekatan tambahan yang dirancang. Jurucakap Kremlin Dmitry Peskov sebelum ini berkata bahawa ia “sama sekali tidak dapat diterima” bagi pemimpin asing menuduh Rusia sementara siasatan kematian Navalny sedang berjalan. Jurucakap Kementerian Luar Negara Maria Zakharova juga telah mengkritik Barat kerana membuat “anggapan yang disediakan terlebih dahulu.”

Navalny menjadi terkenal pada tahun 2010-an dengan memaparkan siasatan ke blog dan saluran YouTube beliau, di mana beliau menuduh pegawai kanan dan pengusaha Rusia dengan rasuah. Beliau gagal bertanding untuk menjadi datuk bandar Moscow pada tahun 2013 dan membantu menganjurkan beberapa protes anti-kerajaan.

Beliau menuduh Kremlin cuba meracuninya dengan agen saraf pada tahun 2020. Pihak berkuasa Rusia menafikan dakwaan ini.

Navalny dipenjara pada tahun 2021 kerana melanggar syarat hukuman penjara tertangguh bagi tuduhan palsu. Dua tahun kemudian, beliau dijatuhi hukuman 19 tahun penjara kerana “aktiviti ekstrimis.” Beliau menafikan sebarang kesalahan dan menegaskan bahawa tuduhan terhadapnya bersifat politik.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.