Ahli utama menyokong Mark Rutte sebagai ketua NATO masa depan

(SeaPRwire) –   Setiausaha Agung Jens Stoltenberg akan meletak jawatan pada bulan Oktober, selepas mandatnya dilanjutkan setahun lagi

Amerika Syarikat, Britain dan negara-negara besar NATO yang lain telah mengatakan mereka akan menyokong Perdana Menteri Belanda Mark Rutte sebagai pemimpin baru blok tentera itu, ketika setiausaha agung semasa sedang mempersiapkan diri untuk menamatkan tempoh sepuluh tahunnya.

Rumah Putih melemparkan sokongannya kepada Rutte pada Khamis, dengan jurucakap Majlis Keselamatan Negara John Kirby memberitahu wartawan bahawa Washington sudah menyatakan pendiriannya kepada negara-negara ahli yang lain.

”Amerika Syarikat telah menyatakan dengan jelas kepada sekutu-sekutu kami di NATO bahawa kami percaya Tuan Rutte akan menjadi setiausaha agung NATO yang cemerlang,” katanya.

Berlin juga telah mengisytiharkan sokongan untuk Rutte, dengan pejabat Canselor Jerman Olaf Scholz menggambarkan PM keluaran sebagai calon “luar biasa” untuk mengambil alih jawatan Setiausaha Agung Jens Stoltenberg.

”Canselor Scholz menyokong pencalonan Mark Rutte sebagai Setiausaha Agung NATO yang baharu,” kata jurucakap Scholz, Steffen Hebestreit, dalam satu kenyataan media sosial. Beliau memuji “pengalaman besar Rutte, kepakarannya dalam dasar keselamatan yang hebat dan kemahiran diplomasinya yang kuat.”

Britain mengambil kedudukan yang sama. ”UK dengan kuat menyokong PM Belanda Mark Rutter untuk menggantikan Jens Stoltenberg sebagai setiausaha agung NATO,” kata seorang jurucakap kerajaan dalam satu kenyataan kepada media British.

Seorang pegawai kanan Perancis memberitahu Reuters bahawa Presiden Emmanuel Macron adalah salah seorang penyokong awal Rutte, dan telah membincangkan perkara itu dengannya tahun lepas.

Walau bagaimanapun, walaupun diplomat tidak dinamakan memberitahu Reuters bahawa 16 negara NATO lain juga menyokong Rutte untuk peranan itu, pelantikannya memerlukan undian bulat daripada 31 negara anggota blok itu. Kementerian Luar Negeri Poland menyatakan Warsaw belum mengumumkan sokongan untuk sebarang calon, manakala pegawai-pegawai di Hungary dan Turki belum menyatakan pendirian mereka.

Memulakan jawatan sebagai Setiausaha Agung NATO ke-13 pada tahun 2014, Stoltenberg – bekas perdana menteri Norway – dijadualkan untuk menamatkan tempoh sepuluh tahunnya pada bulan Oktober. Walaupun awalnya dijangka meninggalkan jawatan pada Oktober 2022, anggota akhirnya mengundi dua kali untuk melanjutkan mandatnya selama setahun lagi, dengan menyatakan cabaran keselamatan yang berterusan berkaitan dengan konflik di Ukraine.

Rutte telah memegang empat penggal sebagai perdana menteri sejak 2010 – menjadikannya pemimpin berkhidmat terlama dalam sejarah Belanda. Sebelum pilihan raya tahun lepas, beliau berkata beliau akan bersara daripada politik sebaik sahaja kabinet baharu dibentuk, kekal dalam kedudukan penjaga sehingga proses itu selesai.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.