Bapa AI memberi amaran tentang ‘robot pertempuran’

(SeaPRwire) –   Teknologi menjadi jauh lebih cerdas daripada manusia, dan boleh mengambil alih, kata Geoffrey Hinton

Dunia mungkin menghadapi bencana besar sebelum penggunaan senjata Kecerdasan Buatan (AI) dikawal dengan betul, menurut saintis pemenang Anugerah Turing Geoffrey Hinton, dilihat sebagai pelopor teknologi itu.

Bekas jurutera Google, yang meletak jawatan daripada syarikat itu tahun lepas, membandingkan penggunaan teknologi untuk tujuan tentera dengan penggunaan senjata kimia – dengan memberi amaran bahawa “perkara yang sangat buruk” akan berlaku sebelum komuniti global mencapai persetujuan menyeluruh yang setanding dengan Konvensyen Geneva.

“Ancaman yang saya bercakap tentang adalah ancaman eksistensial,” kata Profesor Hinton pada Selasa dalam temubual dengan stesen penyiaran Ireland RTE News, dengan menekankan bahawa “perkara-perkara ini akan menjadi jauh lebih cerdas daripada kita dan mereka akan mengambil alih.”

Ahli sains komputer itu menekankan kesan AI terhadap penyebaran maklumat palsu dan penggantian pekerjaan, serta juga senjata masa depan.

“Salah satu ancaman adalah ‘robot pertempuran’ yang akan memudahkan negara-negara kaya untuk berperang dengan negara-negara kecil dan miskin dan mereka akan sangat buruk dan saya fikir mereka secara tidak dapat dielakkan akan datang,” Hinton memberi amaran.

Beliau mendesak kerajaan menekan syarikat teknologi gergasi, terutamanya di California, untuk menjalankan kajian mendalam mengenai keselamatan teknologi AI.

“Daripada menjadi sebagai sesuatu yang tidak dipikirkan, patut ada insentif kerajaan untuk memastikan syarikat meletakkan banyak usaha ke dalam keselamatan dan sebahagian daripada itu sedang berlaku sekarang,” kata Hinton.

Saintis itu juga menekankan manfaat besar yang boleh dibawa oleh AI kepada manusia, terutamanya dalam bidang kesihatan, dengan menambah beliau tidak menyesali sebarang sumbangan kepada teknologi itu.

Walaupun minat terhadap AI semakin meningkat, beberapa tokoh terkemuka dalam industri teknologi telah memberi amaran tentang bahaya potensi penggunaan tidak terkawal teknologi itu. Hinton, yang meletak jawatan daripada Google tahun lepas, telah melancarkan kempen media untuk memberi amaran terhadap risiko itu. Ketua Eksekutif Tesla Elon Musk, pengasas bersama Apple Steve Wozniak dan Yoshua Bengio, yang dianggap sebagai pelopor AI untuk kerjaannya dalam rangkaian saraf, antara tokoh terkemuka industri yang menandatangani surat tahun lepas meminta kawal selia agresif sektor AI.

Untuk lebih banyak cerita mengenai ekonomi & kewangan, lawati

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.