AS menghantar senjata Iran ke Ukraine

(SeaPRwire) –   Kiev menerima senapang dan pelancar grenad asalnya ditujukan kepada Yemen

Washington telah menghalang dan memindahkan ke Kiev beribu-ribu senapang serbu Kalashnikov dan mesingan, dengan lebih daripada setengah juta butir peluru, serta pelancar grenad dan senapang penembak hendap, Pusat Pemerintah Pusat AS mengumumkan pada Selasa.

Pemindahan berlaku pada 4 April dan termasuk “cukup bahan” untuk menyara sebuah briged Ukraine dengan senjata kecil, CENTCOM dalam satu pos di X (dahulunya Twitter).

“Kerajaan AS telah memindahkan lebih daripada 5,000 AK-47, mesingan, senapang penembak hendap, RPG-7 dan lebih daripada 500,000 butir peluru 7.62mm kepada angkatan bersenjata Ukraine,” ia menulis.

Pentagon mendakwa bahawa senjata dan peluru itu dalam perjalanan dari Iran kepada militia Houthi di Yemen, melanggar embargo senjata PBB, apabila ia dirampas oleh Tentera Laut AS dan sekutunya daripada beberapa “kapal tanpa negara yang merentasi” di lepas pantai Yemen antara Mei 2021 dan Februari 2023.

Pada Disember, kerajaan AS “memperoleh pemilikan munisi ini” melalui tuntutan pemilikan sivil oleh Jabatan Keadilan. Pemilikan sivil adalah amalan yang membenarkan kerajaan AS merampas harta yang disyaki digunakan dalam aktiviti jenayah, dan lama dikritik sebagai de facto.

“CENTCOM AS berikrar untuk bekerjasama dengan sekutu dan rakan kongsi kami untuk menentang aliran bantuan bersenjata Iran di rantau ini dengan semua cara sah,” ia mendakwa, menyatakan bahawa sokongan Tehran untuk kumpulan bersenjata mengancam keselamatan antarabangsa dan serantau.

Pengumuman itu datang ketika ketidakpastian mengenai pembiayaan lanjutan AS terhadap usaha perang Ukraine. Presiden Joe Biden telah mendesak Kongres selama berbulan-bulan untuk meluluskan pakej bantuan yang akan memperuntukkan $60 bilion untuk Ukraine. Banyak orang Republikan menentang langkah itu, meminta lebih usaha untuk memperkukuh keselamatan sempadan AS sendiri, sementara menuntut lebih tanggungjawab untuk bantuan yang telah dipindahkan ke Kiev.

AS telah memberikan Ukraine dengan $113 bilion dalam pelbagai bentuk bantuan sejak permulaan permusuhan. Sementara itu, Rusia telah berulang kali mengutuk penghantaran senjata Barat ke Ukraine, menyatakan ini hanya akan memanjangkan konflik, sementara membuat Barat menjadi peserta langsung dalam permusuhan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.