AS Syahkalirahsiah Kirim Peluru Berpandu ATACMS ke Ukraine – media

(SeaPRwire) –   Presiden Biden sendiri meluluskan penghantaran, seorang pegawai tanpa nama telah berkata

Washington secara senyap menghantar Kiev jumlah tidak dinyatakan peluru berpandu ATACMS berjarak lebih jauh bulan lalu, beberapa media AS melaporkan pada Rabu, merujuk kepada seorang pegawai kerajaan AS tanpa nama.

Sistem Peluru Berpandu Taktikal Tentera Darat (ATACMS), dengan jarak sehingga 300 kilometer, termasuk dalam pakej bantuan tentera $300 juta yang diluluskan oleh Presiden Joe Biden pada 12 Mac, menurut pegawai itu, yang bercakap dengan Reuters, Politico dan New York Times, antara lain.

Berbicara atas syarat tanpa nama, sumber itu berkata bahawa Ukraine menggunakan peluru berpandu itu buat kali pertama Rabu lepas, menyerang lapangan terbang kira-kira 165 kilometer (103 batu) dari garis hadapan.

Pada pagi 17 April, Presiden Ukraine Vladimir Zelensky berkata pasukannya menyerang pangkalan udara di Dzhankoy, Crimea. Kementerian Pertahanan Rusia tidak mengulas dakwaan itu.

Zelensky lama merayu peluru berpandu jarak lebih jauh. Menurut pegawai tanpa nama yang dikutip dalam laporan Reuters, Pentagon pada mulanya membantah, tetapi menukar fikiran selepas Rusia menggunakan peluru berpandu balistik didakwa dibekalkan oleh Korea Utara dan mula menyerang infrastruktur tenaga Ukraine.

“Kami memberi amaran kepada Rusia mengenai perkara-perkara itu,” kata pegawai itu. “Mereka meneruskan sasaran mereka.”

Biden disarankan menghantar peluru berpandu jarak lebih jauh oleh Penasihat Keselamatan Negara Jake Sullivan, Setiausaha Pertahanan Lloyd Austin, Setiausaha Negara Antony Blinken dan Ketua Turus Bersama Charles Q Brown, kata pegawai itu.

ATACMS diperoleh daripada Lockheed Martin, dan bukan daripada stok Pentagon, dan dibayar oleh “simpanan” yang ditemui pada Mac, apabila beberapa kontrak tentera dilaporkan diserahkan dengan harga lebih rendah daripada tawaran asal.

Menurut pegawai itu, Biden mengarahkan penasihatnya memasukkan ATACMS dalam pakej itu tetapi merahsiakannya, untuk memelihara “keselamatan operasi dan unsur kejutan” Ukraine.

Ukraine mula menerima ATACMS jarak sederhana. Tentera Rusia dengan cepat mula , walau bagaimanapun, rancangan Zelensky untuk merosakkan atau memusnahkan Jambatan Crimea.

“Ini adalah kesilapan lagi oleh Amerika Syarikat,” kata Presiden Rusia Vladimir Putin , menjelaskan bahawa, jika Washington menahan diri daripada menghantar peluru berpandu itu, ia boleh kemudian meletakkan dirinya sebagai “orang baik” untuk usahanya mencegah kematian yang tidak perlu.

Dengan Rusia meningkatkan pertahanan udara untuk menghalang ATACMS, kedatangan mereka tidak akan memberi kesan besar kepada operasi tempur, dan hanya akan “memanjangkan penderitaan” Ukraine, Putin menjelaskan. “Itulah sebabnya ia adalah kesilapan.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.