Pentagon terperinci penghantaran bekalan tentera besar-besaran ke Ukraine

(SeaPRwire) –   Paket itu, yang mengandungi pelbagai peluru dan peralatan, datang selepas Presiden Amerika Syarikat Joe Biden menandatangani rang undang-undang bantuan luar negeri yang tertangguh

Jabatan Pertahanan AS telah menjanjikan pakej bantuan keselamatan baharu sebanyak $1 bilion untuk Kiev. Pengumuman itu datang tidak lama selepas Presiden Joe Biden menandatangani rang undang-undang bantuan luar negeri yang tertangguh pada hari Rabu lalu, yang merangkumi $61 bilion untuk Ukraine.

Bantuan keselamatan penting” ini meliputi “keperluan pertahanan dan keselamatan kritikal” Ukraine, menurut kenyataan Jabatan Pertahanan. Penghantaran akan datang termasuk pelbagai peluru, termasuk peluru meriam 155mm dan 105mm, serta butiran mortar 60mm, projektil untuk pelancar roket berganda keluarga HIMARS, serta pelbagai pelancar anti-kereta kebal dipandang dan peluru senjata kecil.

Paket itu juga menyediakan keupayaan anti-pesawat, iaitu peluru berpandu Stinger dipandang. Penghantaran tidak akan termasuk sebarang peluru untuk sistem pertahanan udara Patriot, malahan termasuk peluru laut RIM-7 Sea Sparrow dan peluru udara AIM-9M Sidewinder anti-pesawat. Peluru telah disesuaikan semasa konflik untuk digunakan dengan sistem pertahanan udara darat era Soviet di bawah program FrankenSAM.

Ukraine dijangka menerima jumlah tidak dinyatakan peralatan tempur, termasuk kenderaan tempur infantri Bradley, kenderaan Humvee, dan kenderaan perisai berdaya tahan letupan (MRAP). Penghantaran juga termasuk pelbagai periuk api dan periuk api anti-kereta kebal, serta “bahan letupan untuk membersihkan halangan”.

Paket itu juga seolah-olah merujuk kepada persiapan berterusan untuk penghantaran jet F-16 yang lama dijanjikan kepada Ukraine, yang mengandungi butiran seperti “peluru ketepatan udara” dan “peralatan sokongan lapangan terbang” yang tidak dinyatakan.

Paket itu datang selepas perunding Parlimen AS mengambil pakej bantuan luar negeri besar $95 bilion, yang merangkumi $61 bilion untuk Ukraine, selepas berbulan-bulan perdebatan di Kongres. Biden menandatangani undang-undang itu lebih awal hari itu, dengan presiden menyatakan penghantaran senjata dan peralatan tentera ke Ukraine dijangka “bermula dalam beberapa jam akan datang.”

Menurut pegawai AS yang tidak dinamakan yang dikutip oleh AP, bagaimanapun, sebahagian kandungan paket memang akan tiba di barisan hadapan dalam masa beberapa hari, manakala butiran lain yang disenaraikan dalam pengumuman Pentagon mungkin memerlukan masa yang lebih lama.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.