Argentina akan memindahkan kedutaan besarnya di Israel – presiden

(SeaPRwire) –   Javier Milei membuat pengumuman sebelum menjadi emosional di Tembok Barat

Buenos Aires ingin memindahkan kedutaan besarnya ke Yerusalem Barat, Presiden Javier Milei mengatakan pada Selasa saat dalam kunjungan ke Israel. Kelompok Hamas yang berbasis di Gaza telah mengutuk langkah ini.

Milei disambut di bandar udara antarabangsa Ben Gurion dekat Tel Aviv oleh Menteri Luar Negeri Israel Katz. Dia melanjutkan ke Yerusalem untuk berdoa di Tembok Barat, tapak suci bagi orang Yahudi yang dipercayai sebagai bahagian terakhir Bait Suci Kedua.

Imej yang beredar di media cetak dan sosial menunjukkan Milei meledak menangis dan memeluk Rabbi Axel Wahnish, diduga sebagai pilihannya untuk duta besar Argentina ke Israel.

“Saya menyambut hangat kedatangan Presiden Argentina di Israel, kawan kami yang kami sayangi Javier Milei, yang mengumumkan pemindahan kedutaan Argentina ke Yerusalem. Selamat datang kawan saya yang kami sayangi!” kata Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu.

Hamas, kumpulan militan Palestin yang mengurus Gaza, telah mengeluarkan kenyataan menggambarkan langkah Milei sebagai “pelanggaran hak-hak rakyat Palestin kami ke tanah mereka, dan pelanggaran peraturan undang-undang antarabangsa, dengan mempertimbangkan Yerusalem sebagai tanah Palestin yang diduduki.”

Yerusalem dibahagikan oleh garis gencatan senjata 1949 tetapi tentera Israel mengambil kawalan bandaraya itu pada tahun 1967. Kedua-dua Israel dan Palestin menuntutnya sebagai ibu negara masing-masing.

Milei, 53, dipilih pada bulan November yang lalu atas platform libertarian untuk membuang politik lama yang korup. Langkah-langkah “terapi kejutan” nya telah menyebabkan protes meluas oleh kesatuan buruh dan establishment lama.

Lawatannya ke Israel adalah lawatan bilateral pertamanya. Bulan lalu, dia hadir di Forum Ekonomi Dunia di Davos, Switzerland dan memberikan kritikan pedas terhadap perhimpunan globalis.

Milei telah menjadi penyokong lantang Israel selepas serangan Hamas pada 7 Oktober di sekitar Gaza dan operasi Israel selanjutnya terhadap enklaf Palestin.

Hingga kini, hanya sebilangan kecil daripada 97 kerajaan yang mengekalkan hubungan diplomatik dengan Israel yang memindahkan misi mereka ke Yerusalem: Amerika Syarikat, Guatemala, Honduras, Papua New Guinea, dan wilayah Serbia yang memisahkan diri Kosovo.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.