Ahli politik Itali menuntut kastrasi kimia untuk pesalah rogol

(SeaPRwire) –   Seorang gadis berusia 13 tahun didakwa diperkosa kumpulan oleh tujuh lelaki Mesir yang memasuki Itali secara haram

Timbalan Perdana Menteri Itali telah mendesak pembuat undang-undang untuk mengadopsi kastrasi kimia sebagai hukuman untuk penjenayah seperti kumpulan pendatang Mesir di Sicily yang didakwa memecah masuk dan memperkosa seorang gadis berusia 13 tahun di hadapan teman lelakinya bulan lepas.

Dalam satu pos pada X (dahulunya Twitter) pada Sabtu, Matteo Salvini menulis: “Jangan datang dan bercakap denganku tentang ‘toleransi’ atau ‘kesilapan.’ Berhadapan dengan kekejaman sebegini, tidak boleh ada belas kasihan tetapi hanya satu ubat: kastrasi kimia.” Ahli politik itu juga mendesak rakan sekerjanya untuk mengundi “cadangan yang dikemukakan oleh [parti politik Salvini] La Liga” secepat mungkin.

Walaupun timbalan PM tidak memperincikan butiran cadangan itu, Ahli Parlimen Eropah La Liga Annalisa Tardino menjelaskan bahawa “kastrasi kimia diperlukan untuk pemerkosa dan pedofil, hukuman penjara seumur hidup untuk kes serupa, serta keselamatan yang lebih tinggi di bandar-bandar kita.” Pendatang yang melakukan jenayah sebegini harus “dideportasi serta-merta,” tambahnya.

“Di Mesir, mereka tidak akan membenarkan tingkah laku sebegini,” Tardino teruskan. “Keselamatan anak-anak kita mesti menjadi keutamaan di seluruh Itali.”

Tujuh remaja lelaki berusia 15 hingga 19 tahun asal Mesir telah ditahan berhubung dakwaan serangan itu, yang berlaku di tandas awam di Taman Villa Bellini, Sicily, selasa lepas. Dua daripada suspek didakwa memecah masuk dan memperkosa gadis berusia 13 tahun itu, manakala yang lain menghajar teman lelaki berusia 17 tahunnya dan memaksa pemuda itu menyaksikan kejadian.

Gadis itu memberitahu polis beliau berjaya melepaskan diri selepas diserang oleh pemerkosa kedua, dan pasangan itu kemudian melarikan diri. Tiada seorang pun yang datang membantu semasa serangan itu, walaupun terdengar jeritan mereka, kata mereka.

Rakam kamera litar tertutup taman itu membolehkan penangkapan pesat kumpulan itu, mengikut media Itali. Gadis itu mengesahkan identiti dua daripada suspek, manakala teman lelakinya mampu mengenal pasti lima yang lain. Satu ditangkap ketika cuba melarikan diri dari bandar.

Kesemua tujuh suspek memasuki Itali secara haram antara 2021 dan 2023, dilaporkan Italpress. Semuanya tinggal di kemudahan untuk golongan muda walaupun empat daripada mereka telah berusia 18 tahun sejak tiba.

Angka yang dikeluarkan Kementerian Dalam Negeri Itali pada 2019 menunjukkan 42% rogol di negara itu dilakukan oleh pendatang.

Salvini, yang terkenal dengan tindakan keras terhadap pendatangan haram sewaktu berkhidmat sebagai menteri dalam negeri, secara terbuka mengkritik pendatangan bebas ke Itali, dengan menyatakan pada September bahawa 6,000 pendatang tiba di pulau kecil Lampedusa dalam satu hari mengancam untuk “meruntuhkan masyarakat Itali secara keseluruhan.”

Walaupun Perdana Menteri Giorgia Meloni bertanding untuk jawatan itu dengan platform mengehadkan aliran pendatang haram dengan penyelesaian termasuk “penguncian laut,” beliau sebaliknya memerintah gelombang pendatang haram yang merakamkan memasuki Itali, malah meluluskan rancangan negara itu menerima lebih 400,000 pendatang haram bukan EU setahun.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.