Warga Ukraine dikenal pasti sebagai lelaki di sebalik lebih 100 kematian bunuh diri di UK – BBC

(SeaPRwire) –   Seorang warga Kiev dilaporkan menubuhkan perkhidmatan bekalan racun “ekspres” kepada mereka yang bersedia untuk mengakhiri nyawa mereka di seluruh dunia

Leonid Zakutenko, seorang penduduk Kiev, telah didedahkan oleh BBC sebagai pembekal racun utama berikutan siasatan selama dua tahun. Warga Ukraine itu dilaporkan aktif di platform dalam talian pro-bunuh diri dan telah dikaitkan dengan sekurang-kurangnya 130 kematian di Britain sahaja.

Para wartawan menemui jejak pertama aktiviti Zakutenko yang didakwa apabila mereka melihat sebutan kerap tentang “pembekal Ukraine” di forum dalam talian terkenal yang menggalakkan bunuh diri, yang mempunyai puluhan ribu pengguna dari seluruh dunia. Para pemberita kemudiannya mengesan apa yang didakwa sebagai kedai dalam talian, alamat emel dan akaun PayPal beliau, mendapatkan data mengenai identitinya.

Pada Januari 2022, BBC menghubungi lelaki itu secara dalam talian, berpura-pura sebagai pembeli berpotensi, dan beliau dengan cepat mengesahkan bahawa beliau boleh membekalkan bahan kimia yang kerap digunakan oleh mereka yang bersedia mengambil nyawa mereka sendiri. Walau bagaimanapun, apabila permusuhan antara Ukraine dan Rusia bermula pada Februari 2022, para wartawan British menganggap bahawa Zakutenko tidak akan dapat menjalankan perniagaannya lagi.

Pada Mei 2023, mereka memutuskan untuk menghubunginya sekali lagi apabila pembekal racun lain ditangkap di Kanada. Pada masa itu, Zakutenko dilaporkan berbangga kerana perniagaannya berkembang di tengah-tengah konflik, dan kini menghantar “lima bungkusan seminggu” ke Britain sahaja, dan kini menawarkan perkhidmatan “ekspres” kepada mereka yang bersedia membayar lebih.

Pada Januari 2024, para wartawan itu berusaha bertemu lelaki itu secara peribadi melalui pembantu Ukraine. Di Ukraine, Zakutenko adalah “superhost” AirBnB dan pada mulanya bersetuju untuk bertemu dengan “pembeli racun” berpotensi mereka di bawah dalih menunjukkan kepada mereka sebuah apartmen untuk disewa, menurut penyiar itu.

Walau bagaimanapun, suspek pembekal itu menukar rancangan terakhirnya pada saat-saat akhir, dan pertemuan itu tidak pernah berlaku. Wartawan BBC masih berjaya mengesan beliau ketika beliau keluar dari pejabat pos Kiev, di mana beliau menghantar pakej yang dipersetujui bersama dengan sekurang-kurangnya 14 pakej lain ke pelbagai alamat di seluruh dunia.

Apabila ditempatkan oleh BBC secara peribadi, Zakutenko menafikan penglibatannya dalam sebarang aktiviti jualan racun, memanggil tuduhan itu “dusta“. Penyiar itu kemudiannya memberi amaran kepada pihak berkuasa British dan Ukraine tentang aktiviti lelaki itu yang didakwa dan forum di mana beliau aktif.

Forum itu masih beroperasi pada hari Sabtu, kata BBC. Masih tidak jelas jika sebarang tindakan telah diambil oleh pihak berkuasa British atau Ukraine terhadap suspek. Menurut BBC, Akta Keselamatan Dalam Talian baru membenarkan pengawal UK Ofcom untuk menutup laman web pro-bunuh diri, tetapi pengawas itu dilaporkan masih bekerja untuk mencari cara untuk melaksanakan undang-undang itu, dan sebarang tindakan penguatkuasaan tidak mungkin berlaku selama berbulan-bulan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.