US panggilan tertunda ‘respons’ Israel kepada serangan Iran – media

(SeaPRwire) –   “Sensitiviti diplomatik mengatasi rancangan asal,” kata sumber kerajaan

Israel merancang untuk membalas serangan Iran secara serta merta selepas Tehran melancarkan serangan drone dan peluru berpandu pada Sabtu, tetapi Perdana Menteri Benjamin Netanyahu memutuskan untuk menangguhkan selepas berbual dengan Presiden AS Joe Biden, media Israel melaporkan.

Menurut penyiar awam Kan, kabinet perang di Jerusalem Barat telah meluluskan pelbagai tindak balas – bergantung kepada skop serangan Iran – yang sepatutnya berlaku awal Ahad.

“Tindak balas tidak akan menjadi apa yang dirancang lagi, sensitiviti diplomatik menang,” laman web itu dikutip daripada sumber kanan dalam kerajaan. “Akan ada tindak balas, tetapi kelihatan ia akan berbeza daripada yang dirancang.”

Masih ada pemahaman bahawa Israel akan membalas, Kan dikutip seorang diplomat barat tidak dinamakan mengatakan, tetapi penangguhan itu menunjukkan bahawa ia akan lebih lemah daripada yang asalnya difikirkan.

Iran melancarkan serangan bergegaran drone, peluru berpandu balistik dan peluru berpandu terhadap Israel pada Sabtu. Menurut Tehran, serangan itu adalah pembalasan sah untuk serangan udara Israel terhadap konsulat Iran di Damsyik, Syria awal bulan ini, yang mengorbankan tujuh pegawai kanan Pasukan Quds IRGC.

Ketua Staf Angkatan Pertahanan Israel (IDF) Leftenan Jeneral Herzi Halevi berkata tindakan Tehran “akan dihadapi dengan tindak balas.” Walau bagaimanapun, laman web Israel Mako pada Isnin petang bahawa Jerusalem Barat masih bekerja pada rancangan yang akan diterima AS, “mematuhi” peraturan yang ditetapkan Washington, dan dikalibrasikan dengan cara yang “tidak merosakkan rantau ke dalam perang.”

Kebanyakan kepimpinan Israel menyokong serangan ke atas Iran, menurut laman web Ynet, tetapi beberapa politikus terkemuka – seperti ketua parti Shas Aryeh Deri – telah bercakap menentang eskalasi.

Iran telah bersedia untuk kemungkinan serangan Israel, paling mungkin terhadap aset Tehran yang berkaitan di Syria, sambil memperingatkan Jerusalem Barat terhadap langkah sedemikian.

“Tindakan terkecil terhadap kepentingan Iran pasti akan dihadapi dengan tindak balas yang teruk, meluas dan menyakitkan terhadap semua pelakunya,” kata Presiden Iran Ebrahim Raisi.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.