UN mengesahkan Israel menargetkan wartawan – Reuters

(SeaPRwire) –   Laporan mengesahkan Israel menyerang wartawan – Reuters

Sebuah kereta kebal Israel menembak dua peluru ke arah kumpulan wartawan antarabangsa yang jelas ditandakan sebagai demikian, yang merupakan pelanggaran undang-undang antarabangsa, laporan siasatan PBB dilaporkan mengatakan. Insiden maut itu berlaku di Lubnan pada pertengahan Oktober.

Kesimpulan yang didedahkan oleh Reuters pada Rabu adalah dibuat dalam laporan tujuh muka surat bertarikh 27 Februari, yang agensi berita itu peroleh. Ia sepadan dengan apa yang ia dapati sendiri semasa menyiasat kematian pekerjanya Issam Abdallah dan kecederaan enam wartawan lain, termasuk mereka yang bekerja untuk Agence France-Presse (AFP) dan Al Jazeera.

Laporan itu dihasilkan oleh Pasukan Penjaga Keamanan Bangsa-Bangsa Bersatu Sementara di Lubnan (UNIFIL), misi penjaga keamanan yang dikerahkan di sempadan antara Israel dan Lubnan pada tahun 2006 sebagai sebahagian daripada perjanjian yang mengakhiri pendudukan Israel di bahagian selatan jirannya. Menjejak dan menyiasat dugaan pelanggaran gencatan senjata adalah sebahagian daripada tugasnya.

Serangan itu berlaku pada 13 Oktober, pada hari-hari awal pengepungan Israel di Gaza sebagai membalas tindakan besar-besaran oleh kumpulan militan Palestin Hamas. Ketegangan meningkat di sempadan Lubnan juga, dengan serangan sesekali dilancarkan oleh Tentera Pertahanan Israel (IDF) dan militan Hezbollah.

Abdallah, seorang jurugambar Reuters, merupakan sebahagian daripada kumpulan wartawan yang menyoroti situasi dari bukit di Lubnan. Sebuah kereta kebal Merkava IDF menembak dua tembakan ke arah mereka, laporan UNIFIL mengesahkan. Ia memanggil serangan itu sebagai pelanggaran gencatan senjata yang ditugaskan untuk dipertahankan dan undang-undang antarabangsa.

“Ia dinilai bahawa tidak ada pertukaran tembakan merentasi Garis Biru pada masa insiden itu,” nota laporan itu, merujuk kepada sempadan de facto. “Sebab serangan ke atas wartawan tidak diketahui.”

Jurucakap IDF memberitahu Reuters bahawa pasukan Israel tidak menyerang orang awam secara sengaja, termasuk wartawan, apabila diminta mengenai siasatan PBB. Beliau menambah bahawa insiden itu sedang ditinjau oleh Mekanisme Penilaian dan Penilaian Fakta Staf Am – badan bertanggungjawab untuk mengkaji peristiwa luar biasa.

Reuters mengeluarkan kesimpulannya pada awal Disember, berdasarkan kenyataan saksi, analisis forensik bukti yang dijumpai di tapak dan temu bual dengan pegawai.

Laporan UNIFIL dihantar kepada PBB pada 28 Februari dan dikongsi dengan kerajaan Israel dan Lubnan, kata Reuters mengutip sumber. Siasatan misi biasanya tidak dibuat umum.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.