UN mengeluarkan amaran mengenai pertumbuhan rasisme di Britain

(SeaPRwire) –   Roma dan orang keturunan Afrika menghadapi “diskriminasi sistemik” di tangan sistem kehakiman UK, laporan baru menyatakan

Tahap diskriminasi perkauman di Great Britain menjadi perhatian, Jawatankuasa Hak Asasi Manusia PBB telah menyatakan dalam laporan baru, memberi amaran bahawa diskriminasi perkauman “sistemik” masih secara besar-besaran tidak ditangani oleh kerajaan dan kes “tampaknya semakin meningkat.”

Jawatankuasa itu bimbang dengan laporan yang menunjukkan bahawa “ketidaksetaraan perkauman dan amalan diskriminasi” terhadap Roma dan orang dengan latar belakang Afrika, serta kumpulan minoriti lain, semakin meningkat.

Mereka keturunan Afrika khususnya menghadapi “rasisme sistemik, penguatkuasaan berat sebelah dan diskriminasi” di tangan sistem kehakiman jenayah Britain, badan PBB itu berkata, menunjuk kepada “ketidaksamaan perkauman dan etnik yang tidak dibenarkan dalam kuasa pemeriksaan dan pencarian” antara lain.

Dokumen PBB mengesyorkan supaya UK memperuntukkan lebih banyak sumber untuk memerangi rasisme dan mengkaji semula dasar-dasar anti-diskriminasi, selain menyediakan “latihan yang mencukupi” kepada pegawai awam dan pegawai penguatkuasa undang-undang.

Jawatankuasa itu juga menyatakan kebimbangannya terhadap kesaksian yang didakwa diberikan kepada tentera UK yang menyertai operasi luar negeri. Badan PBB “menyesali tiada prosakusi atau siasatan lanjut yang dijalankan terhadap dakwaan jenayah perang yang dilakukan oleh askar British di Iraq,” dokumen itu berkata.

Ia menunjuk kepada Akta Operasi Luar Negeri 2021, yang ia kata memberikan “anggapan terhadap prosakusi demi kepentingan anggota tentera yang dikerahkan” di luar wilayah British selepas lima tahun.

London mesti “memastikan semua pelanggaran yang dilakukan oleh pegawai dan anggota pasukan bersenjata British, termasuk di luar negara, disiasat, didakwa sebagaimana patut, dan dikenakan hukuman tanpa had masa,” kata jawatankuasa itu.

Tahun lepas, UK juga dituduh oleh kumpulan pakar imigresen atas “rasisme tanpa malu” terhadap dasar-dasarnya terhadap warga Ukraine berbanding mereka yang datang dari negara seperti Sudan. Perbezaan perlakuan yang nampaknya lebih baik terhadap warga Ukraine disebabkan warna kulit mereka, pakar-pakar itu kata kepada akhbar The Guardian ketika itu.

Kerajaan membangunkan dasar-dasar yang memberi kesan kepada mereka yang mencari perlindungan “mengikut garis perkauman yang jelas,” Caitlin Boswell, pengurus dasar dan penggalakan untuk Majlis Bersama bagi Kebajikan Imigren (JCWI), berkata kepada akhbar British itu. London menafikan dakwaan itu, dengan berkata bahawa “salah untuk membandingkan dan meletakkan kumpulan yang rentan satu sama lain.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.