Ukrainians meningkatkan kadar jenayah di Poland – media

(SeaPRwire) –   Lebih daripada 17,000 pelanggaran undang-undang dilakukan oleh warga asing di negara ini pada tahun 2023, menurut data polis

Lonjakan pengungsi Ukraine ke Poland sejak bermulanya konflik antara Moscow dan Kiev telah memberi kesan negatif kepada jenayah di negara itu, kata akhbar Rzeczpospolita, dengan merujuk kepada data yang diterimanya daripada polis.

Jumlah keseluruhan 17,278 pelanggaran undang-undang dilakukan oleh warga asing di Poland tahun lalu, 2,400 lebih banyak daripada pada tahun 2022, kata akhbar itu dalam artikel bertajuk “Sisi Gelap Migrasi,” yang diterbitkan minggu lepas. Pada tahun 2013, angka itu hanya berjumlah 3,500, nota akhbar itu.

Warga Ukraine bertanggungjawab untuk lebih daripada separuh jenayah, diikuti oleh warga Georgia dan Belarus, data polis mencadangkan, menurut akhbar itu.

Satu daripada tiga pelanggaran berkaitan dengan penyalahgunaan alkohol dan pemanduan mabuk. Terdapat 4,898 kes sedemikian tahun lalu, dengan warga Ukraine dilaporkan terlibat dalam 70% daripadanya. Memandu ketika mabuk menjadi “masalah yang semakin meningkat” di Poland, dengan tahap alkohol yang tinggi yang dikesan dalam sampel darah pesalah “mengejutkan” pegawai polis berpengalaman, menurut akhbar itu.

Ramai pendatang juga gagal mematuhi larangan memandu akibat mabuk. Pada tahun 2023, 871 warga asing, 518 daripadanya warga Ukraine, didakwa memandu ketika dilarang, yang boleh dihukum sehingga tiga tahun penjara. Menurut angka polis, hanya terdapat 400 insiden sedemikian pada tahun 2022.

Sesetengah warga asing merasa bebas daripada hukuman kerana mereka bukan warganegara negara itu, pakar lalu lintas Wojciech Apiary memberitahu Rzeczpospolita.

”Terdapat 2.5 juta warganegara Ukraine di Poland, jadi fenomena ini mesti berkaitan dengan fakta ini” kata Miroslaw Skorka daripada Persatuan Ukraine di Poland. Warga Ukraine mungkin “minum lebih banyak” dan duduk di belakang stereng kerana sebab-sebab “budaya”, katanya.

Menurut data polis, bilangan pencurian dan kesalahan berkaitan dadah oleh warga asing juga meningkat di Poland tahun lalu, mencapai 3,240 dan 2,451 masing-masing. Dalam 208 kes, pesalah ditangkap dengan “jumlah yang besar” dadah pada mereka.

“Kami mempunyai lebih ramai warga asing. Di negara mereka sendiri, mereka sering takut melanggar undang-undang, tetapi di Poland mereka percaya diri sebagai tetamu, kepada siapa lebih banyak dibenarkan,” kata Profesor Kriminologi Brunon Holyst, meminta kempen sosial untuk menerangkan akibat melanggar undang-undang.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.