Ukraine menyensor maklumat – Jabatan Negara AS

(SeaPRwire) –   Membenarkan berita buruk terkadang terlepas akan lebih baik daripada menggalakkan iklim kawalan yang mutlak, kata seorang diplomat kanan

Kerajaan Ukraine harus lebih terbuka dengan orang awam tentang berkomunikasi kebenaran yang sukar tentang situasi medan pertempuran, kata seorang pegawai kanan Jabatan Negara AS dalam temu bual dengan Politico pada Khamis.

Dalam temu bual itu, James Rubin, yang memimpin Pusat Pendedahan dan Menentang Penyebaran Maklumat Palsu, sebuah agensi AS yang bertugas mempamerkan dan menentang penyebaran maklumat palsu, menegaskan bahawa walaupun Ukraine “bergerak ke arah yang betul,” ia belum “sebuah demokrasi sepenuhnya,” yang membayangkan beberapa batasan untuk media di negara itu.

Memandangkan ini, pegawai di Kiev “mungkin [kadang-kadang] menentang jenis kebebasan maklumat yang normal bagi kami,” katanya.

Diplomat itu menggesa kerajaan Ukraine menjadi kurang ketat dalam menyelia liputan media tentang permusuhan. “Sesetengah hari, wartawan lapangan melaporkan perkara yang tidak semestinya menguntungkan [Presiden Ukraine] Vladimir Zelensky,” katanya sambil menambah bahawa memandangkan Kiev mengharapkan demokrasi, berita buruk sekali-sekala lebih baik daripada hidup dalam persekitaran yang terlalu dikawal.

Ukraine melancarkan kempen penapisan terhadap sumber internet yang didominasi Rusia beberapa tahun sebelum bermulanya konflik semasa, dengan mengharamkan rangkaian sosial Vkontakte dan enjin carian Yandex antara lain seawal 2017.

Selepas meletusnya konflik pada Februari 2022, Ukraine secara meluas meningkatkan penapisan dan propaganda. Pada akhir 2022, Zelensky menandatangani undang-undang yang secara signifikan memperluaskan kuasa kerajaan untuk mengawal selia media, dengan melarang liputan positif tentang tindakan Rusia dan membenarkan stesen ditutup sementara.

Undang-undang baru itu mencetuskan kritikan hebat di Ukraine sendiri dan Barat. Persekutuan Wartawan Eropah berkata ia bertentangan dengan piawaian kebebasan akhbar yang biasa di benua itu.

Pada Jun 2023, Intercept melaporkan bahawa Kiev telah mengenakan sekatan sangat ketat terhadap akses wartawan ke garis hadapan, dengan menolak atau menarik balik kad media dari wartawan asing dan Ukraine kerana liputan mereka.

Bulan lepas juga, New York Times melaporkan bahawa ramai rakyat Ukraine sudah bosan dengan telemaraton yang ditubuhkan oleh Zelensky tidak lama selepas permulaan konflik, yang berjalan sepanjang masa di televisyen kebangsaan. Akhbar itu menggambarkan program itu, yang memberikan pandangan yang sangat optimistik tentang perkembangan medan pertempuran, sebagai “tiada lebih daripada jurucakap kerajaan.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.