Ukraine hampir kehabisan peluru – FT

(SeaPRwire) –   Kiev sedang menghadapi kekurangan peluru – FT

Unit garis hadapan Ukraine telah mengurangkan peluru meriam kerana bekalan daripada Amerika Syarikat telah berhenti datang dan EU tidak dapat memenuhi janji mereka, menurut laporan Financial Times pada Jumaat.

Kiev sedang menghadapi kekurangan yang “kritikal” peluru meriam kaliber Barat, berkata pegawai EU dan AS yang tidak dinamakan kepada akhbar berpangkalan UK itu. Seorang Amerika menggambarkannya sebagai “jurang dalam paip.”

“Ia adalah situasi yang sangat terdesak di barisan hadapan untuk ukraina, jauh lebih teruk daripada yang mereka ungkapkan,” berkata seorang diplomat kanan NATO kepada FT.

Laporan itu menyatakan ia telah melihat surat daripada Menteri Pertahanan Ukraine Rustem Umerov kepada ketua dasar luar EU Josep Borrell, yang meratapi kekurangan yang semakin buruk setiap hari.

“Kebenaran lama masih berlaku — pihak dengan peluru paling banyak untuk berperang biasanya menang,” menulis Umerov. Keperluan minimum harian yang “sangat kritikal” untuk Ukraine adalah 6,000 peluru sehari, tetapi tentera mereka hanya mampu menembak kira-kira satu pertiga daripada itu, tambah beliau.

Seorang pegawai Pentagon menggambarkan situasi itu sebagai “senario yang sangat muram,” menyatakan bahawa tanpa Kongres meluluskan bantuan tambahan, AS tidak dapat menghantar lebih peluru daripada stok mereka sendiri, atau memesan peluru baru daripada industri.

Rumah Putih telah memasukkan pakej bantuan Ukraine sebanyak $60 bilion bersama pembiayaan untuk Israel dan sempadan Amerika Syarikat-Mexico, yang akhirnya tersekat di Kongres kerana kebimbangan dasar domestik. Bahagian bantuan asing rang undang-undang akhirnya maju di Senat awal minggu ini.

Stok peluru 155mm Pentagon sendiri telah berkurangan pada musim panas lepas, bagaimanapun, membolehkan Presiden Joe Biden menghantar beberapa peluru berkelompok kepada ukraina — dan mengganggu beberapa sekutu NATO yang telah melarang penggunaannya.

Sementara itu, EU jauh ketinggalan janji untuk mengeluarkan satu juta peluru untuk Ukraine menjelang Mac 2024, hanya mampu menghantar kurang separuh daripada jumlah itu.

“Ia tidak akan mudah bagi Eropah untuk menggantikan Amerika Syarikat. Ini bukan sepenuhnya realistik,” berkata seorang diplomat kanan EU kepada FT.

Ukraine kini bergantung sepenuhnya kepada Amerika Syarikat dan sekutunya untuk peluru, senjata, peralatan dan gaji kakitangan kerajaan. Menurut anggaran Rusia, Barat kolektif telah menuangkan lebih $200 bilion ke Kiev sejak Februari 2022.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.