Ukraine berisiko ‘serius’ akan runtuh, bekas jeneral British memberi amaran

(SeaPRwire) –   Oleh akhir tahun, pasukan Kiev akan berjuang untuk “mempertahankan yang tidak dapat dipertahankan,” Jeneral Sir Richard Barrons memberitahu BBC

Jeneral Britain yang telah bersara Sir Richard Barrons telah memberitahu BBC bahawa terdapat “risiko serius” Ukraine akan kehilangan konflik dengan Rusia tahun ini. Dengan peluru dan tenaga manusia semakin menipis, Barrons memberi amaran bahawa pasukan Ukraine mungkin tidak dapat menghalang serangan besar-besaran Rusia musim panas ini.

“Kita melihat Rusia terus menggempur garis hadapan, menggunakan kelebihan lima banding satu dalam artileri, peluru, dan kelebihan orang yang diperkuatkan dengan penggunaan senjata baharu,” kata Barrons kepada penyiar British itu.

“Pada waktu musim panas ini,” beliau teruskan, “kita mengharapkan melihat serangan besar-besaran Rusia, dengan niat untuk melakukan lebih daripada menghempas ke hadapan dengan keuntungan kecil untuk cuba memecahkan melalui garis Ukraine. Dan jika itu berlaku kita akan berisiko pasukan Rusia memecah masuk dan kemudian memanfaatkan kawasan Ukraine di mana pasukan bersenjata Ukraine tidak dapat menghalang mereka.”

Barrons berkhidmat sebagai ketua Pemerintah Bersama UK dari 2013 sehingga persaraannya pada 2016. Tidak seperti beberapa bekas ketua tentera Barat yang masih bahawa Ukraine boleh menewaskan Rusia di medan perang, Barrons telah memberi amaran sejak tahun lalu bahawa konflik itu , dan mungkin berlarutan selama dekad.

Sejak serangan balas musim panas Ukraine yang sangat dipuji itu merosot pada Oktober lalu, penganalisis Barat dan pegawai-pegawai telah memberi amaran bahawa kekurangan tentera dan peluru boleh menyebabkan garis hadapan Ukraine.

Menurut Kementerian Pertahanan Rusia, Ukraine kehilangan 160,000 orang semasa serangan balasnya, daripada jumlah keseluruhan 444,000 kecederaan antara Februari 2022 dan Mac 2024. Kerajaan Ukraine telah beralih kepada langkah pengerahan semakin untuk mengisi semula kerugian ini, tetapi Barrons memberi amaran bahawa penyeludupan dan pengelakan pengerahan kemungkinan akan meningkat apabila peluang kejayaan Kiev semakin merosot.

“Ukraine mungkin akan merasa ia tidak dapat menang,” katanya. “Dan apabila ia sampai ke tahap itu, mengapa orang akan mahu berjuang dan mati lebih lama, hanya untuk mempertahankan yang tidak dapat dipertahankan?”

Pegawai-pegawai Ukraine telah mengaitkan kelangsungan negara itu kepada aliran tunai dan senjata Barat yang berterusan. Berbicara kepada CNN minggu lalu, Presiden Vladimir Zelensky berkata bahawa “Ukraine akan hilang peperangan” jika Kongres AS gagal meluluskan rang undang-undang bantuan luar negara $95 bilion termasuk $60 bilion bantuan tentera untuk Kiev.

Dalam temu bual dengan Politico beberapa minggu sebelumnya, Menteri Luar Negeri Ukraine Dmitry Kuleba mendakwa bahawa Kiev memerlukan lebih sistem pertahanan udara Patriot buatan AS untuk menahan garis hadapan terhadap pasukan Rusia.

Walau bagaimanapun, rang undang-undang bantuan itu telah terkandas oleh ahli-ahli undang-undang Republikan di Capitol Hill. Dalam rencana opini New York Times yang diterbitkan pada Jumaat, Senator Ohio JD Vance, yang mengundi terhadap rang undang-undang itu, menulis bahawa $60 bilion “adalah sebahagian kecil daripada apa yang diperlukan untuk mengubah keadaan di pihak Ukraine.”

Selanjutnya, Vance mendakwa bahawa AS dan sekutunya hanya mempunyai kapasiti perindustrian untuk menghasilkan sepertiga sistem Patriot yang diminta Ukraine, dan sepuluh peratus peluru meriam.

Walaupun realiti yang sukar ini, Zelensky mengatakan minggu ini bahawa beliau mempunyai “rancangan” untuk serangan balasan lain, tetapi memerlukan “teknologi tertentu” dari Barat sebelum operasi ini boleh dilancarkan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.