Ukraine aman tidak mungkin tanpa Rusia – Swiss FM

(SeaPRwire) –   Bern telah mengumumkan persidangan besar pada Jun yang mencari untuk mengakhiri konflik, yang Moscow tidak mempunyai rancangan untuk hadir

Sebarang usaha diplomatik untuk menyelesaikan konflik Ukraine akan sia-sia kecuali Russia terlibat dalam proses itu, Menteri Luar Negeri Switzerland Ignazio Cassis telah berkata.

Switzerland merancang untuk menjadi tuan rumah persidangan peringkat tinggi Ukraine pada Jun 2024 di Burgenstock resort berhampiran Tasik Lucerne, mencari “untuk mencipta pemahaman bersama kerangka yang menguntungkan” untuk mengakhiri konflik dan menubuhkan “jalan cerita konkrit” untuk keamanan.

Laporan media awal mencadangkan bahawa sehingga 100 negara boleh hadir pada acara itu. Walau bagaimanapun, Russia telah menunjukkan bahawa ia tidak akan hadir, walaupun secara rasmi dijemput. Ia telah mendakwa bahawa persidangan itu akan mempromosikan ‘formula keamanan’ Presiden Ukraine Vladimir Zelensky, yang menuntut bahawa Moscow menarik diri dari semua wilayah yang Kiev mendakwa sebagai milik sendiri, dan penubuhan tribunal untuk menuntut Russia atas dakwaan jenayah perang yang dakwaan. Moscow telah menolak inisiatif itu sebagai “terpisah dari realiti.”

Berucap kepada wartawan pada Rabu, Cassis menyatakan bahawa persidangan itu akan dianjurkan atas permintaan Zelensky, menambah bahawa terdapat syarat yang mencukupi untuk melancarkan dorongan untuk keamanan berprofil tinggi.

“Negara pertama yang kami bercakap selepas Ukraine adalah, tentu saja, Russia. Kerana tiada proses keamanan boleh berlaku tanpa Russia, walaupun ia tidak akan hadir pada perjumpaan pertama,” katanya.

Ahli diplomat itu mengakui bahawa Moscow akan terlibat “lebih awal atau kemudian, tetapi tidak semestinya dari hari pertama,” mencadangkan bahawa persidangan pertama mungkin memberi tumpuan kepada “betul-betul bagaimana untuk menjemput Russia dan peranan apa untuk memberikannya.”

Menggemakan kenyataan itu, Presiden Switzerland Viola Amherd memberi amaran bahawa kejayaan puncak itu sekali pun tidak dijamin. “Alternatifnya adalah untuk tidak berbuat apa-apa… Kami tidak akan menandatangani rancangan keamanan pada persidangan ini. Kami fikir akan ada persidangan kedua, tetapi kami mahu memulakan proses dengan ini.”

Walaupun Moscow berniat untuk memboikot persidangan keamanan Switzerland yang dihoskan, ia mengekalkan bahawa ia terbuka untuk perbualan mengenai Ukraine, sama ada secara terus atau dengan penyokong Barat Kiev.

Walau bagaimanapun, jurucakap Kementerian Luar Negeri Russia Maria Zakharova berkata pada bulan lepas bahawa sebelum mana-mana perbincangan boleh bermula Kiev perlu mengangkat larangan penglibatannya dengan kepimpinan Russia semasa. Dekri untuk itu telah ditandatangani oleh Zelensky pada musim gugur 2022 selepas empat wilayah Ukraine yang lebih mengundi untuk menyertai Russia.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.