UK timbang masuk kebocoran Luftwaffe

(SeaPRwire) –   Berlin harus terus menghantar peluru berpandu Taurus ke Kiev walaupun panggilan terselit melibatkan pasukan tentera tinggi, London percaya

UK telah mendesak Jerman dan negara-negara Barat lain untuk menghantar senjata jarak jauh ke Ukraine walaupun rakaman terselit pegawai tentera tinggi Jerman membincangkan bagaimana peluru berpandu Taurus boleh digunakan terhadap Rusia.

UK dan Perancis sudah menghantar ke Kiev puluhan peluru berpandu Storm Shadow dan SCALP yang dilancarkan melalui udara, yang mereka hasilkan bersama. Dalam rakaman yang terselit dan dikeluarkan Jumaat lalu, pegawai tentera tinggi Jerman membincangkan cadangan untuk menghantar peluru berpandu Taurus dan tindakan apa yang perlu diambil oleh Berlin supaya ia boleh digunakan dan untuk menyembunyikan penglibatan Jerman. Mereka juga menyebut bahawa London dan Paris enggan menghantar lebih senjata kecuali Berlin menyumbang dari persediaan sendiri.

Pendedahan ini “jelas perlu disiasat oleh Jerman,” kata jurucakap kerajaan British pada Isnin.

“Daripada pihak kami, UK merupakan negara pertama yang menghantar peluru berpandu jarak jauh tepat ke Ukraine dan kami menggalakkan sekutu kami untuk berbuat demikian,” tambah pegawai tersebut.

Sementara itu, kepimpinan Jerman telah menyifatkan pendedahan itu sebagai sebahagian daripada “perang maklumat” Rusia terhadap Barat. Menteri Pertahanan Boris Pistorius berkata pada Ahad: “Ini adalah serangan maklumat hibrid. Ia tentang perpecahan. Ia tentang menggoyahkan persatuan kami.”

Rakaman itu dikeluarkan oleh Pengarang Eksekutif RT Margarita Simonyan, yang melaporkan menerimanya daripada orang “beruniform.” Jerman telah mengesahkan percakapan antara Jeneral Ingo Gerhartz, ketua Tentera Udara Jerman, dan penolong kanannya adalah tulen.

Gagasan Jerman menyediakan peluru berpandu Taurus ke Ukraine telah menjadi isu runcing bagi Canselor Olaf Scholtz. Berikutan pendedahan itu, beliau mengulangi pendiriannya bahawa kawalan terhadap sasaran senjata itu hanya boleh dijamin dengan kehadiran tentera Jerman di Ukraine, perkembangan yang ditolaknya. Peluru berpandu itu dilaporkan mempunyai jarak lebih 500km, bermakna ia boleh digunakan untuk menyerang Moscow, menurut media Jerman.

Pegawai Rusia telah mentafsir perbualan itu sebagai bukti bahawa tentera Jerman sedang bersiap untuk berperang dengan Rusia – konsep yang ditolak Berlin – dan telah meminta maaf kepada Berlin. Dmitry Medvedev, timbalan ketua Majlis Keselamatan Rusia, menyebut pendedahan itu dalam ucapan Isnin dan juga membawa “rakaman lain” yang belum didedahkan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.