UK mungkin meninggalkan Mahkamah Hak Asasi Manusia Eropah – PM

(SeaPRwire) –   Rishi Sunak telah menyatakan kepentingan keselamatan sempadan dan mengawal migrasi haram sebagai alasan untuk meninggalkan

Perdana Menteri British Rishi Sunak mengancam pada Rabu bahawa mereka akan meninggalkan Mahkamah Hak Asasi Manusia Eropah (ECHR) jika cuba menghalang usaha UK melawan migrasi haram dengan menghantar pemohon suaka ke Rwanda untuk diproses.

Dalam temu bual dengan The Sun, Sunak berkata kawalan sempadan dan keselamatan negara harus mengatasi kesetiaan UK selama 71 tahun kepada Konvensyen Eropah tentang Hak Asasi Manusia, yang mahkamah itu terpaksa patuhi.

“Saya percaya bahawa kawalan sempadan dan mengawal migrasi haram lebih penting daripada keahlian kami kepada mana-mana mahkamah asing,” kata Sunak, tambah bahawa ia adalah “asas kedaulatan negara kami” dan bahawa beliau mungkin akan membuatnya janji pilihan raya kemudian tahun ini.

UK telah berjuang menentang aliran migrasi haram selama bertahun-tahun dengan Perdana Menteri Konservatif berikutnya menjanjikan tindakan keras untuk menangani isu itu. Keluaran negara dari EU pada tahun 2016 sebahagiannya disebabkan oleh keinginan untuk mendapatkan semula kawalan sempadan negara.

“Saya berasal dari keluarga pendatang – dan saya fikir negara ini akan sentiasa menyambut, berbelas kasihan – tetapi ia perlu dilakukan secara adil, ia perlu dilakukan secara sah,” kata perdana menteri itu. “Kami adalah orang yang menunggu giliran, membayar bahagian yang adil, mematuhi peraturan, dan ini menghina setiap satu daripada konsep itu. Itulah sebabnya mengapa ia begitu penting bagi kami untuk menangani masalah ini.”

Pada April 2022, London mencapai persetujuan dengan Rwanda, terletak di Afrika Tengah, untuk memindahkan pendatang haram ke sana, tetapi pada Jun tahun yang sama penerbangan pertama dibatalkan oleh keputusan ECHR.

Kemudian pada tahun itu, Dominic Raab, ketika itu timbalan perdana menteri, memperkenalkan undang-undang yang akan menjadikan Mahkamah Agung di London sebagai penentu akhir mengenai isu-isu hak asasi manusia dan membenarkan UK mengabaikan keputusan ECHR.

Pada bulan Februari, Walikota UN untuk Hak Asasi Manusia Volker Turk memberi amaran bahawa draf undang-undang kerajaan British mengisytiharkan Rwanda sebagai negara selamat untuk menetapkan pemohon suaka melanggar prinsip kedaulatan undang-undang.

UK adalah salah satu anggota pengasas ECHR, menjadi negara pertama meratifikasi konvensyen itu pada tahun 1951.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.