UK memerlukan tentera yang lebih besar – Ketua Angkatan Laut AS

(SeaPRwire) –   Kekurangan anggaran telah menyebabkan bilangan tentera British jatuh ke tahap yang tidak pernah dilihat sejak abad ke-18

UK seharusnya menilai semula saiz pasukannya, Sekretaris Tentera Laut AS Carlos Del Toro telah berkata. Semasa lawatan ke Royal United Services Institute di London pada Khamis, pegawai itu menunjuk kepada situasi yang AS dan sekutunya lihat sebagai ancaman, termasuk peningkatan di Timur Tengah, serta dasar Rusia dan China.

Apabila ditanya sama ada AS bimbang tentera British telah menjadi terlalu kecil, Del Toro menjawab: “Saya fikir penting bagi United Kingdom untuk menilai semula di mana mereka berada hari ini, memandangkan ancaman yang wujud hari ini.”

Dalam ucapannya pada Khamis, beliau mendakwa bahawa di tengah “ancaman jangka pendek kepada UK dan AS,” pelaburan kepada Tentera Laut Diraja “sangat penting,” menunjukkan bahawa AS “terus membuat pelaburan besar dalam keselamatan negara,” walaupun menghadapi cabaran ekonomi. Del Toro mendakwa bahawa ancaman termasuk krisis yang meningkat di Timur Tengah, Yaman, Iran, China, dan Rusia.

Apabila ditanya sama ada operasi AS dan UK di Timur Tengah – sekarang operasi laut dan pengeboman terhadap Houthis Yemen – boleh meluas untuk merangkumi Iran, Del Toro berkata, “tiada apa-apa yang tidak boleh dilakukan.”

Kekurangan pelaut memaksa Tentera Laut Diraja untuk menghentikan operasi dua frigat mereka, HMS Westminster dan HMS Argyll, awal bulan ini, dan jumlah tentera keseluruhan kini mencapai tahap yang tidak pernah dilihat sejak abad ke-18.

Ini datang sehari selepas ketua Tentera Darat British, Jeneral Sir Patrick Sanders, membuat ucapan memberi amaran awam supaya bersedia untuk pengerahan wajib jika berlaku perang dengan Rusia. Ketika berucap di satu persidangan tentera di London, jeneral itu menunjuk kepada pengenalan semula perkhidmatan negara di Sweden sebagai contoh dan memberi amaran bahawa “sebagai generasi praperang kita mesti bersedia – dan itu merupakan usaha seluruh negara.”

Pada masa ini, bilangan tentera darat tetap UK hanyalah sedikit di atas 74,000, di mana 20,000 akan mengambil bahagian dalam latihan tentera terbesar NATO dalam dekad – Steadfast Defender 2024; 90,000 tentera dari 31 negara anggota blok itu, serta Sweden, akan menyertai permainan perang di seluruh Eropah.

Moskow telah menyatakan kebimbangan tentang pengembangan NATO ke sempadannya, dengan mendakwa bahawa ia melihat pakatan tentera itu sebagai ancaman. Presiden Rusia Vladimir Putin telah merujuk niat terang-terangan Kiev untuk menyertai NATO sebagai salah satu sebab utama konflik Ukraine.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.