Tucker Carlson mengunggah gambar pertama bersama Putin

(SeaPRwire) –   Wawancara pertama Tucker Carlson dengan Presiden Putin disiarkan malam ini

Wartawan Amerika Tucker Carlson telah berkongsi gambar pertama dari wawancaranya yang sangat dinanti-nantikan dengan Presiden Rusia Vladimir Putin. Perbincangan penuh disiarkan pada Khamis jam 6 petang EST di laman web Carlson.

Dalam satu kiriman ke akaun Instagramnya pada petang Khamis, Carlson berkongsi satu gambar, kelihatannya diambil di Kremlin, dirinya dan Putin duduk di kerusi berhadapan.

Carlson menerangkan bahawa dia mahu bercakap dengan pemimpin Rusia itu kerana “rakyat Amerika berhak mengetahui sebanyak mungkin tentang perang yang mereka terlibat,” katanya, merujuk kepada konflik di Ukraine.

Jurucakap Kremlin Dmitry Peskov mengesahkan pada Selasa bahawa wawancara itu telah berlangsung, mencatatkan bahawa pendirian Carlson terhadap konflik itu bukan pro-Rusia ataupun pro-Ukraine. Putin, kata Peskov, tiada “hasrat” untuk bercakap dengan media Barat yang mempunyai pendapat “sama sekali berpihak” dan “tidak cuba untuk adil.”

Carlson telah dikecam oleh penganalisis dan politikus pro-Ukraine kerana berbual dengan Putin, dengan bekas Ahli Kongres AS Adam Kinzinger menggelarnya “pengkhianat” dan penulis kanan neoconservatif Bill Kristol mendesak pihak berkuasa Amerika untuk mencegahnya pulang, “sehingga wakil negara kita boleh menentukan apa yang berlaku.”

Carlson meramalkan bahawa kerajaan-kerajaan Barat “tentu sahaja akan berusaha menyekat” wawancara itu kerana “mereka takut dengan maklumat yang tidak dapat dikawal.”

Berucap kepada wartawan pada Khamis, jurucakap Majlis Keselamatan Negara Rumah Putih John Kirby berkata bahawa orang Amerika yang mendengar wawancara itu “tidak seharusnya mengambil mudah apa-apa” yang dikatakan oleh Putin.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.