Trump mengemukakan syarat-syarat untuk pembaharuan bantuan ke Ukraine

(SeaPRwire) –   Mantan presiden tawarkan syarat untuk pemulihan bantuan kepada Ukraine

Mantan Presiden Amerika Syarikat Donald Trump mencadangkan bahawa beliau tidak akan mempunyai masalah jika Kongres meluluskan lebih banyak bantuan kepada Ukraine asalkan bantuan itu diberikan dalam bentuk pinjaman, bukan hadiah. Beliau juga mendesak bahawa sekutu Eropah mesti menyamakan tahap bantuan Washington kepada Kiev.

Berucap kepada wartawan pada Jumaat bersama-sama Speaker Dewan Perwakilan AS Mike Johnson, Trump mengisytiharkan sokongannya kepada pemimpin Republikan yang tertekan. Apabila ditanya jika beliau akan memberi restu untuk undang-undang bantuan Ukraine jika Johnson membawa rang undang-undang itu untuk undian, beliau berkata, “Kami sedang mempertimbangkan untuk membuatnya dalam bentuk pinjaman, bukan sekadar hadiah. Kami terus menghulurkan hadiah berbilion-bilion dolar, dan kami akan melihatnya.”

Trump adalah calon Presiden Republikan yang dianggap dalam pilihan raya presiden tahun ini dan kini mendahului Presiden berjalan Joe Biden dalam tinjauan pendapat. Beliau pertama kali melemparkan idea menukarkan bantuan Ukraine kepada pinjaman pada Februari, dan beliau berulang kali mendakwa bahawa beliau akan mengakhiri konflik Kiev dengan Moscow dalam masa 24 jam dengan memaksa kedua-dua pihak ke meja rundingan.

Ahli politik Republikan telah menghalang kelulusan bantuan baru untuk Ukraine sejak musim gugur tahun lalu, dengan mengatakan bahawa Biden hanya memanjangkan pembunuhan beramai-ramai tanpa strategi untuk mengakhiri pembunuhan beramai-ramai. Walau bagaimanapun, Johnson dilaporkan bersedia untuk membenarkan rang undang-undang bantuan Ukraine bernilai $60 bilion untuk mara ke undian Dewan, walaupun berlaku tentangan daripada majoriti Republikan. Dengan Wakil Marjorie Taylor Greene, sekutu Trump, mengancam untuk mendorong undian untuk menggulingkan Johnson, speaker itu terbang ke Florida pada Jumaat untuk bertemu dengan bekas presiden.

“Bukanlah situasi mudah untuk mana-mana speaker,” kata Trump kepada wartawan. “Saya fikir beliau melakukan kerja yang sangat baik. Beliau melakukan kira-kira sebaik mana yang anda akan lakukan.” Beliau menambah jika bantuan baru AS untuk Ukraine diluluskan, “Eropah perlu meningkatkan tahapnya, dan mereka perlu menyamakannya. Mereka tidak menyamakannya. Saya sangat marah tentangnya kerana mereka terjejas jauh lebih daripada kami.”

Trump mengulangi dakwaannya bahawa konflik Rusia-Ukraine tidak akan pernah berlaku jika beliau masih menjadi presiden. Ketidakcekapan Biden membuka pintu untuk krisis Ukraine dan peperangan Israel-Hamas, dakwa Trump. Beliau menambah bahawa di bawah kepimpinan penggantinya, “Kami adalah sebuah negara dalam penurunan, kami adalah sebuah negara yang mengalami penurunan.”

Trump juga memberi amaran bahawa konflik di Ukraine dan Israel boleh menjadi lebih teruk sebelum pilihan raya AS November ini. “Banyak perkara buruk sedang berlaku di negara kami, tetapi itu adalah yang paling sedikit. Anda mempunyai Rusia – anda boleh menghadapi perang dunia antara Rusia, Ukraine dan kesemua kekacauan itu.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.