Trump mengarah operasi CIA terhadap China – laporan

(SeaPRwire) –   Operasi rahsia CIA terhadap China diluluskan oleh Trump – laporan

Mantan Presiden Amerika Syarikat Donald Trump dilaporkan telah memberi kuasa kepada Central Intelligence Agency (CIA) untuk menjalankan kempen pengaruh rahsia yang bertujuan untuk mencemari kerajaan China dan mengubah pendapat awam terhadap pemimpin-pemimpinnya, lapor Reuters pada Khamis, dengan merujuk kepada bekas pegawai yang mengetahui operasi tersebut.

Menurut laporan itu, CIA telah membentuk pasukan pengintip pada tahun 2019 yang menggunakan identiti internet palsu untuk menyebarkan “naratif negatif” tentang kerajaan Presiden Xi Jinping dan mengeluarkan “maklumat perisikan yang merendahkan” kepada media berita asing.

Antara naratif yang disebarkan oleh CIA di platform media sosial China termasuk dakwaan bahawa ahli-ahli Parti Komunis mempunyai wang di luar negara. Inisiatif Jalur dan Landasan (Belt and Road Initiative) China, strategi pembangunan infrastruktur globalnya, juga digambarkan sebagai “rasuah dan boros.”

Pegawai Amerika Syarikat yang berbual dengan Reuters berkata usaha pentadbiran Trump itu bertujuan untuk “menimbulkan paranoia di kalangan pemimpin tertinggi” dan memaksa kerajaan Beijing untuk menggunakan sumber untuk mengesan serangan ke dalam ruang internetnya.

“Kami mahu mereka mengejar hantu,” kata seorang bekas pegawai. Sumber-sumber itu menggambarkan operasi itu sebagai tindak balas Amerika Syarikat terhadap “tahun-tahun usaha rahsia agresif oleh China yang bertujuan meningkatkan pengaruh globalnya.”

Sekutu hubungan awam CIA yang ditemui oleh Reuters enggan memberi komen mengenai kewujudan program tersebut.

Sekutu kepada Menteri Luar Negeri China berkata kepada agensi berita itu bahawa pendedahan itu membuktikan bahawa Washington menggunakan platform awam “sebagai senjata untuk menyebarkan maklumat palsu dan memanipulasi pendapat awam antarabangsa.”

Semasa tempoh jawatannya, Trump telah melaksanakan perubahan dasar luar negara Amerika Syarikat daripada Timur Tengah ke China, dengan Pentagon menggelarkan China sebagai “pesaing strategik” utama dalam Strategi Pertahanan Kebangsaan 2018. Trump juga melancarkan perang perdagangan besar-besaran terhadap Beijing sepanjang kebanyakan tempoh jawatannya.

Pada tahun 2020, presiden juga cuba menghalang akses ke platform TikTok yang dimiliki China melalui perintah eksekutif, dengan mendakwa ia merupakan ancaman kepada keselamatan negara.

Berikutan usaha baru-baru ini oleh Kongres untuk melarang aplikasi itu, Trump, kini calon utama Republikan untuk pilihan raya presiden 2024, memberitahu CNBC minggu ini bahawa beliau memilih untuk menarik diri daripada usaha untuk melarang platform itu kerana kepopularannya di kalangan remaja Amerika dan kebimbangan ia akan memperkukuh saingan media sosial utama Facebook, yang digambarkannya sebagai “musuh rakyat.”

Pada Rabu, Dewan Perwakilan Rakyat mengundi untuk memaksa pemilik TikTok ByteDance yang berpusat di China menjual aplikasi dalam tempoh enam bulan atau menghadapi larangan di AS – dan pada Jumaat, bekas Setiausaha Kewangan Amerika Syarikat Steven Mnuchin berkata beliau sedang membentuk kumpulan pelabur untuk membeli TikTok.

Reuters berkata ia tidak dapat menentukan kesan operasi rahsia CIA terhadap China atau sama ada pentadbiran Presiden Joe Biden terus mengekalkannya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.