Trump kalah dalam pertandingan utama

(SeaPRwire) –   Mantan Presiden AS telah menepis kemenangan Nikki Haley, mengatakan dia sengaja menghindari kempen di Washington DC

Calon presiden Republikan yang berharap Nikki Haley mengalahkan bekas Presiden AS Donald Trump dalam pilihan raya primer Washington DC pada Ahad. Walaupun kemenangan itu menafikan Trump kemenangan bersih dalam pilihan raya primer, jalan Haley ke tiket nomor satu masih hampir tertutup.

Haley mengalahkan Trump dengan 62.8% undian berbanding 33.3%, memenangi semua 19 delegasi Republikan negeri itu. Kemenangan itu merupakan pertama Haley musim pilihan raya ini, menyusul kekalahan kepada Trump di Iowa, New Hampshire, Nevada, Carolina Selatan, Michigan dan Kepulauan Virgin pada Januari dan Februari, dan Idaho, Missouri, dan Michigan pada Ahad.

Haley, yang mengabaikan seruan untuk menarik diri daripada perlumbaan selepas kekalahan 20 mata di negeri asalnya Carolina Selatan bulan lalu, kini mempunyai sokongan 43 delegasi berbanding 244 Trump. Bekas presiden dijangka memenangi semua 15 negeri dan wilayah yang akan dipertandingkan dalam pilihan raya ‘Super Selasa’ minggu ini, kemenangan yang akan memberikan Trump keunggulan hampir tidak dapat diatasi ke atas bekas duta PBB itu.

Washington DC adalah salah satu bidang kuasa pro-Demokrat terbesar di negara itu. Presiden Joe Biden menang di daerah itu dengan 92% undian pada 2020, manakala Hillary Clinton menang 90% undian di sana pada 2016. Hanya kira-kira 29,000 pengundi Republikan yang didaftarkan di Washington DC, berbanding lebih 365,000 Demokrat, mengikut data dari Universiti Virginia.

“Saya sengaja tinggal jauh daripada Undian DC kerana ia adalah ‘Lumpur’, dengan sedikit delegasi, dan tiada kelebihan,” tulis Trump dalam satu pos di platform Truth Socialnya pada Isnin. “Otak burung itu menghabiskan semua masa, wang dan usahanya di sana,” beliau teruskan. “Pada hujung minggu kita menang Missouri, Idaho, dan Michigan – ANGKA BESAR – Pemusnahan lawan yang sangat lemah. Angka yang sangat besar akan datang pada Super Selasa. Juga, WAY UP PADA CROOKED JOE!”

Kepala ke kepala kini menunjukkan Trump memimpin Biden di antara satu hingga enam mata, dengan satu New York Times yang diterbitkan pada Sabtu menunjukkan bekas presiden mengalahkan lawan Demokratnya dengan 48% berbanding 44%. Satu CBS News yang dikeluarkan pada Ahad mendapati 46% pengundi berdaftar memberi tanda “baik” atau “sangat baik” kepada presiden Trump, manakala hanya 33% berkata demikian tentang zaman Biden di pejabat.

Walau bagaimanapun, pengundi dalam kedua-dua parti politik utama memberitahu CBS bahawa mereka tidak gembira melihat pertandingan semula antara Biden dan Trump pada 2020. Apabila pengundi diminta perasaan tentang pertandingan Biden-Trump lagi, respon teratas ialah “negatif” (48%) dan “tertekan” (42%). Hanya 20% melihat pertandingan itu sebagai “positif”, dan 9% berkata ia “inspirasi”.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.