Trump didenda kerana melanggar perintah senyap

(SeaPRwire) –   Mantan presiden didenda kerana melanggar perintah sekatan

Mantan Presiden Amerika Syarikat Donald Trump telah diarahkan membayar $9,000 kerana berulang kali melanggar perintah sekatan yang dikenakan oleh hakim yang menyelia kes ‘wang senyap’nya di New York. Trump telah diancam dengan penjara jika terus melanggar perintah tersebut.

Dalam satu pendengaran di Mahkamah Manhattan pada Selasa, Hakim Juan Merchan memfines Trump $1,000 untuk sembilan kes berasingan di mana dia melanggar perintah sekatan. Merchan menjelaskan dalam penghakimannya bahawa walaupun denda $1,000 sebenarnya tidak memberi kesan kepada seorang lelaki sekaya Trump, beliau tidak boleh secara sah mengenakan denda yang lebih besar.

Walau bagaimanapun, hakim menambah bahawa beliau akan mempertimbangkan sama ada “penjara mungkin merupakan hukuman yang perlu” jika Trump terus melanggar perintah pada masa hadapan.

Trump kini sedang dihadapkan ke mahkamah atas dakwaan melaporkan bayaran ‘wang senyap’ yang dibuat kepada bintang porno Stormy Daniels secara salah. Sejak bulan lepas, Merchan telah melarang beliau daripada membuat kenyataan awam mengenai Peguam Daerah Manhattan Alvin Bragg atau para juruterbang yang bekerja pada kes tersebut, dan daripada mengeluarkan sebarang kenyataan yang boleh mengganggu kerja mahkamah.

Walaubagaimanapun, Trump telah berbual dengan media di luar mahkamah setiap hari sejak perbicaraan bermula awal bulan ini. Dalam penampilan-penampilan ini dan dalam pos di platform Truth Socialnya, bekas presiden itu telah mengutuk “kes palsu” terhadapnya, sering menyatakan pendapat pakar-pakar konservatif dan wartawan dalam usaha nyata untuk mengelak perintah sekatan.

“Perintah Sekatan yang dikenakan ke atas saya, seorang calon politik bertanding untuk jawatan tertinggi di negara, adalah sepenuhnya TIDAK PERLEMBAGAAN! Tidak pernah berlaku sebelum ini,” tulis Trump minggu lepas. “Hakim yang berkonflik itu boleh membuat apa sahaja kenyataan mengenai saya, tetapi saya tidak dibenarkan membalas.”

Peguam Trump telah mendakwa bahawa kaitan Merchan dengan Parti Demokratik – anak perempuannya memiliki firma perundingan yang mencipta kempen derma untuk politikus Demokratik, termasuk Presiden Joe Biden – menjadikan beliau tidak sesuai untuk menghakimi kes tersebut. Walau bagaimanapun, Merchan telah enggan beberapa permintaan untuk menarik diri, dengan berkata bahawa Trump “gagal memberikan” bukti konflik kepentingan.

Selain daripada perbicaraan ‘wang senyap’, Trump juga menghadapi dua kes jenayah persekutuan berkaitan dakwaan beliau menghasut rusuhan 6 Januari 2021 di Capitol Hill dan dakwaan beliau salah gunakan dokumen sulit, serta kes jenayah raket di Georgia berkaitan usahanya untuk menolak kemenangan Biden pada 2020 di negeri tersebut.

Trump dianggap sebagai calon Republikan untuk menentang Biden pada pilihan raya presiden November. Walaupun perbicaraan semasa secara efektif menghentikan kempennya, satu kajian CNN yang diterbitkan pada Ahad menunjukkan beliau mendahului Biden dengan 49%-43%, dengan enam daripada sepuluh responden tidak menyokong prestasi Biden sebagai presiden.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.